Now Reading:
Zagorski HNS-ovci poručili: HNS je puno put otpisivan, ali mnogi će se iznenaditi kad završi glasanje!
Full Article 6 minutes read

Zagorski HNS-ovci poručili: HNS je puno put otpisivan, ali mnogi će se iznenaditi kad završi glasanje!

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke Krapinsko-zagorske županije danas je u Krapini održala konferenciju za novinare, a teme su bile novo vodstvo i programske smjernice stranke.

Prije nekoliko dana, Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica, izabran je za potpredsjednika stranke na nacionalnoj razini, a danas je novinare podsjetio na događanja u HNS-u u posljednjih nekoliko godina.
-Imali smo određene frakcije koje su napustile stranku, ali unatoč toj činjenici i u Kumrovcu, a i u Gornjoj Stubici projekti su, na određeni način, i dalje veliki i važni i za Kumrovec i za Gornju Stubicu, što samo pokazuje da i kolega Šplajt i ja radimo dobra posao za lokalnu zajednicu. Gornja Stubica nedavno je preživjela veliki potres, veliku elementarnu nepogodu, otprilike 20 posto domaćinstava je manje ili više uništeno i svi mi željno iščekujemo Zakon o potresima koji bi trebao regulirati način na koji će se prići sanaciji tih objekata. Što će biti nakon izbora, teško mi je reći. Postoji određena sumnja hoće li upravo takav prijedlog zakona koji sam na savjetovanju predložio biti donesen odmah ili će biti vođena rasprava o njemu. Oni koji ga pripremaju i donašaju vjerojatno će ga druga strana revidirati, na određeni način imati nekakve opaske i bojim se da upravo iz tih razloga ne bi kasnili s tim zakonom – istaknuo je Krizmanić.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Krizmanić je kazao kako svi pokazatelji govore o tome da HNS ne stoji baš najbolje.
-Sada smo na otprilike 0,7 posto, što bi na neki način svakog onog tko se bavi politikom trebalo obeshrabriti. Prije 20 godina sam došao u HNS kad je situacija bila vrlo slična ovoj i svih 20 godina otkad sam u stranci je situacija slična ovoj kad god su izbori. Ankete nam nikad nisu davale neku posebnu prednost, ankete su uvijek bile protiv nas. Uvijek je bilo bipolarizacije između HDZ-a i SDP-a i to je bio nekakav prostor od 15-ak posto gdje su se pojavljivale stranke za koje se zadnjih nekoliko godina, kad bih vas pitao, vjerojatno ne bi ni sjetili. To samo govori o tome koliko je kod nas to prolazno i koliko taj prostor trebamo ozbiljnije shvatiti i u taj prostor pustiti stranke koje doista jesu stranke, koje se stvarno bave politikom i žele sudjelovati u vlasti i koje preuzimaju odgovornost. To je HNS, to jesu Predrag Štromar i njegov tim jer kao što je poznato, pogotovo u 3. izbornoj jedinici, HNS ima 17 gradonačelnika i načelnika. To je veliki potencijal i svjesni smo tog potencijala, zato ne sumnjamo u naši potencijal i cilj koji smo si zadali, a to je biti parlamentarna stranka – zaključio je Krizmanić.

Robert Šplajt, predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ i načelnik Općine Kumrovec je naglasio:
-Imamo novog predsjednika, uspješnog ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara. Ponosni smo što je naša organizacija dobila i potpredsjednika stranke na nacionalnoj razini.

I Šplajt je kazao kako je HNS puno put otpisivan, te da im ankete ni ovoga puta ne daju prevelike šanse.
-Mislim ipak da će se mnogi iznenaditi kad završi glasanje i kada budu posloženi svi mandati za Sabor. Imamo snagu, pogotovo tu na sjeveru, pogotovo kad je riječ o Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-.zagorskoj županiji – tu smo najjači i vjerujem da će tu biti jaka lista koja će donijeti najmanje dva mandata, a vjerujem da i tri. Dok su se mnogi svađali, HNS je radio, imamo najuspješnije ministre u ovoj Vladi, Blaženku Divjak i Predraga Štromara. Nakon 25 godina konačno smo riješili školsku reformu koju su mnogi obećavali. Ima puno problema, ali vjerujem da smo na dobrom putu i da će se kroz koju godinu pokazati da je to pravi put – rekao je Šplajt dodavši kako je bilo također rečeno da nije moguća digitalizacija državne uprave, a da je Ministarstvo graditeljstva pokazalo da je i to moguće.
Odgovarajući na pitanje tko će se naći na listi HNS-a za predstojeće izbore, Šplajt je rekao:
-HNS-ova lista u 3. izbornoj jedinici još nije definirana, jedino je sigurno da će je voditi Štromar. Ne mogu svi ljudi biti na listi, ali bit će sve pozicije u svakoj županiji kvalitetno pokrivene s ljudima koji mogu donijeti neku prednost u skupljanju glasova na dan izbora. Nije definirana ni raspodjela po županijama, ali Varaždinska županija ima najviše gradonačelnika, načelnika i samih članova i oni će sigurno biti predvoditelji, ali i Međimurska i KZŽ će sigurno sve pravilno raspodijeliti.

Anđelko Ferek-Jambrek, dožupan za gospodarstvo KZŽ i potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a istaknuo je da ŽO HNS-a mjesto potpredsjednika stranke na nacionalnoj razini nije dobila, već zaslužila:
-To smo svojim radom zaslužili. Mislim da smo mi u Zagorju pokazali svoju ozbiljnost i vjerodostojnost i kada su nam drugi nudili i obećavali, ostali smo u HNS-u.

Dodao je da je Ministarstvo graditeljstva u Krapinsko-zagorskoj županiji, u suradnji sa Županijom i svim ustanovama, odradilo vrhunski posao.
Uz Zakon o potresu koji je trenutno najbitniji, našim stanovnicima je jako bitna i energetska obnova obiteljskih kuća za koju će se objaviti natječaj. Ministarstvo graditeljstva je i tu odradilo odličan posao. Kad je riječ o obrazovanju, mislim da nije dobro da se politika toliko miješa, posebno ovih zadnjih tjedana. Krenulo je politiziranje što nije dobro, svi nam priznaju pa i Europa, da smo u nekoliko dana odradili vrhunski posao, a projekt Škola za život pokazao se kao pun pogodak – rekao je Ferek-Jambrek te za kraj uputio poruku građanima:
-Pozivam sve naše simpatizere, sve glasače, odnosno birače da daju podršku našim kandidatima na listama jer mislim da su svojim znanjem, trudom i zalaganjem dokazali da možemo sudjelovati na bilo kojoj razini vlasti – od općinskih, županijskih, do državne.

ak/sjever.hr

29.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.