Now Reading:
Horvat: Novi most na Muri i zaobilaznica Murskog Središća važni i za Hrvatsku i za Sloveniju
Full Article 4 minutes read

Horvat: Novi most na Muri i zaobilaznica Murskog Središća važni i za Hrvatsku i za Sloveniju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat susreo se u srijedu s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom u Murskom Središću. Nakon susreta na mostu na Muri, sastanak je održan u uredu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka.

Jedna od tema bila je suradnja na izgradnji mosta i zaobilaznice Murskog Središća, namijenjenog za teretni promet.

– Zamolba kolegi Počivalšeku za pomoć oko dinamike određivanja konekcijskih točaka nužno potrebitih da bismo počeli s izradom projektne dokumentacije novog mosta koji će povezivat Sloveniju i Hrvatsku, uključivo i novu zaobilaznicu koja će i putnički, ali i kargo promet izmjestiti iz centra grada Murskog Središća i spustiti promet na rotor ispred grada Čakovca, a samim time približiti ga autocesti. Taj je prometno-infrastrukturni projekt i za Hrvatsku i za Sloveniju vrlo bitna poveznica dviju autocesta i mislim da će u tom trenutku, kad se ta zaobilaznica napravi, i kad se te dvije autoceste povežu, biti jako malo prilike da prijevoznici negoduju oko svega onoga što ih kao realni problem čeka kada prolaze centrom grada Murskog Središća – izjavio je Horvat nakon sastanka.

Gradonačelnik Srpak je istaknuo da je iskazano razumijevanje za problem teretnog prometa u Murskom Središću.

– Vjerujem u korak dalje ubrzo. Uz dokumente koje smo prije učinili – elaborat smještaja u prostoru, idejno rješenje i studija izvodljivosti – sljedeći korak je studija utjecaja na okoliš, a za nju je jedino rješenje točka spajanja gdje će biti novi most. Mi smo taj novi most u idejnom rješenju zamislili točno u polovici Mure gdje je inače granica. Siguran sam da će se stvari sada žešće pokrenuti jer je ministar Počivalšek obećao pomoć i ona će biti vrlo dobrodošla. Taj projekt nije važan samo za Mursko Središće nego i za Hrvatsku i Sloveniju jer povezuje dvije autoceste, jednu na 4 kilometra koja ide prema Budimpešti i Grazu, i ova naša koja ide prema Zagrebu, Rijeci iSplitu. To je win-win situacija– kazao je Srpak.

– Vjerujem da ćemo na slovenskoj strani pronaći sluha za ideju poboljšanja prometne povezanosti Hrvatske i Slovenije, kako bi poboljšali i promet roba, ali i prelazak turista. Vjerujem da ćemo i kroz zajednički nastup u okviru Europske unije bolje zagovarati naše interese. Zadatak nas ministara je da se gospodarstvo u obje države vrati u normalu. Moramo biti ponosni da smo koronakrizu u zdravstvenom smislu svladali bolje nego države koje su naprednije i gospodarski razvijenije od nas. To mi daje nadu da ćemo negativne ovogodišnje trendove brzo pretvoriti u pozitivne brojke. A one će biti bolje ako ćemo i mi bolje surađivati – rekao je slovenski ministar te podsjetio da je prošle godine zabilježena rekordna trgovinska razmjena koja iznosi preko 6 milijardi eura.

– Razgovarali smo i o otvaranju granica. Počeli smo s razgovorom s ministrom Cappellijem, prvi korak je napravljen, recipročni prelazak granice za vlasnike nekretnina i plovila, napravljeni su protokoli. Vjerujem da ćemo 1. lipnja u potpunosti otvoriti granicu za turiste – dodao je slovenski ministar gospodarstva.

Hrvatski ministar gospodarstva dodao je da i Hrvatska i Slovenija u sklopu nove industrijske strategije žele transformaciju industrija do 2050. kao klimatski neutralnih industrija.

– Ono što i jedan i drugi ministar u ovom trenutku imamo kao bojazan – gdje pronaći povoljne izvore financiranja da se nacionalne industrije do 2050. godine na takav način i transformiraju – rekao je Horvat te nastavio da dva gospodarstva surađuju vrlo dobro.

– Slovenija kao jedan od pet najjačih trgovinskih partnera Hrvatskoj, na isti način i Hrvatska Sloveniji. Imamo namjeru da nam se gospodarstva što prije vrate u normalnu, punu funkcionalnost kakvu smo napustili pojavom koronavirusa. Istog smo zaključka da nas je korona prijetnja upozorila, ali i natjerala na puno bolju suradnju i u segmentu zajedničkog europskog tržišta, ali i kao dvije zemlje koje imaju vrlo dobre gospodarske odnose – zaključio je Horvat.

n.kalajdžija / sjever.hr

27.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.