Now Reading:
U deset najjačih poduzetničkih gradova 67 posto dobiti u 2018. godini. Među njima su i Varaždin, Velika Gorica i Samobor
Full Article 2 minutes read

U deset najjačih poduzetničkih gradova 67 posto dobiti u 2018. godini. Među njima su i Varaždin, Velika Gorica i Samobor

Fina je objavila podatke o usporedbi deset gradova prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2018. godini.

Poduzetnici sa sjedištem u tri najveća grada po broju poduzetnika, Zagrebu, Splitu i Rijeci, ostvarili 56% ukupnog prihoda u RH.

Promatrano kroz prizmu broja poduzetnika sa sjedištem u jednom od gradova/općina, u 2018. godini 10 gradova s najvećim brojem poduzetnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Velika Gorica i Samobor. Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u navedenih 10 gradova, čiji je udio u broju poduzetnika 55,3%, u broju zaposlenih 57%, u ukupnim prihodima 65,2%, u dobiti razdoblja 67,2%, u gubitku razdoblja 66,3% te 67,8% u konsolidiranoj (neto) dobiti.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, Splitu i Rijeci na vrhu su ljestvice među TOP 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti. Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su i najveći ukupan prihod u 2018. godini, u iznosu od 375 milijardi kuna, poduzetnici sa sjedištem u Splitu 24,6 milijardi kuna, dok su poduzetnici sa sjedištem u Rijeci ostvarili 19,6 milijardi kuna. Poduzetnici koji su imali sjedište u tri navedena grada ostvarili su u 419,2 milijarde kuna ili 55,8% ukupnog prihoda svih poduzetnika RH (751,2 milijarde kuna).

Dobrim rezultatima na razini Zagreba, a i Hrvatske, najviše je doprinijela INA d.d., a na razini preostalih devet gradova najviše su doprinijeli sljedeći poduzetnici: TOMMY d.o.o. (Split), PLODINE d.d. (Rijeka), NOVI AGRAR d.o.o. (Osijek), TURISTHOTEL d.d. (Zadar), JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d. (Dubrovnik), GUMIIMPEX-GRP d.o.o. (Varaždin), LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. (Velika Gorica) i DIV GRUPA d.o.o. (Samobor). Negativnom rezultatu poslovanja poduzetnika na razini Pule (370,6 milijuna kuna), najviše je pridonio iskazani gubitak razdoblja ULJANIK BRODOGRADILIŠTA d.d. (566,2 milijuna kuna).

sjever.hr

26.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.