Vlada nakon dvogodišnje analize predlaže: Radnih će biti 14 nedjelja godišnje

– Nakon gotovo dvije godine vrlo intenzivnog analiziranja u trgovini mi smo za to da izmjene i dopune Zakona o trgovini pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom raspravu svi zainteresirani daju svoj sud. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad nedjeljom. S velikom dozom konsenzusa koju smo u dvije godine, ne samo sa socijalnim parnerima, već i zainteresiranom javnošću stavili na stol, 14 nedjelja bit će radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dijela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam, 14 profitabilnih nedjelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rješenjem – rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, prenosi Večernji. 

Konsenzusom je, dodao je, s poslodavcima i sa sindikatima dogovoreno da se blagdanima također ne radi.

– Definirat ćemo i radno vrijeme subotom do 21 ili 22 sata. Nakon što epidemiolozi daju priliku i iz uredbe maknemo neradnu nedjelju kao epidemiološku mjeru, od tog trenutka zakon ćemo pustiti u javnu raspravu – istaknuo je Horvat.

Četrnaest je vikenda unutar kojih trgovine bilježe profitabilnost, a sve ostale, kaže, bilježe određeni gubitak.

– Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedjeljak negdje na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedjelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Zadnja tri mjeseca su pokazala da tu nedjelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom – rekao je.

Nova Vlada bi izmjene, ako se pođe po planu, usvojila u rujnu.

sjever.hr 23.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.