Now Reading:
NOVE PREDSTAVE, FILM, HUMANITARNA AKCIJA Jan Kerekeš: Sigurni smo da većina onih koji donose odluke za nas jako dugo nije bila u kazalištu
Full Article 5 minutes read

NOVE PREDSTAVE, FILM, HUMANITARNA AKCIJA Jan Kerekeš: Sigurni smo da većina onih koji donose odluke za nas jako dugo nije bila u kazalištu

Kazalište s najviše pratitelja na društvenim mrežama u Hrvatskoj, autori najizvođenije hrvatske predstave, prvog varaždinskog dugometražnog filma, organizatori najposjećenijeg hrvatskog kazališnog festivala te autori najduhovitijih kratkih video uradaka na društvenim mrežama – sve je to Kerekesh teatar. Dok je ova posljednja konstatacija o najduhovitijim uradcima isključivo subjektivna procjena, ostali su navodi objektivne činjenice.

Prema svemu navedenom, očito je da je ova kazališna družina izuzetno aktivna i produktivna, pa kako su onda podnijeli gotovo dva mjeseca karantene te što nam sve spremaju u budućnosti, saznali smo od umjetničkog voditelja Jana Kerekeša.

Kazališta su otvorila svoja vrata. Konačno, mogli bismo reći, a Vi biste se, vjerujem, složili. Zašto su tek sada došla na red?

„Hvala Vam na pitanju. Sljedeća dva tjedna su ključna.” To je pitanje na koje mnogi od nas ne znaju odgovor, ali eto, slijedimo upute Stožera, šutimo i radimo sve drugo što možemo. Kultura je u Hrvatskoj na klimavim nogama, a sigurni smo da je puno onih koji donose odluke i nova pravila za nas, a sigurno jako dugo nisu bili u kazalištu. Sudeći po donesenim novim mjerama i propisima, nije važno hoće li se isplatiti kazalištima izvoditi predstave ako se u dvorani nađe 70 ljudi umjesto 300, koja bi to trebala biti cijena ulaznica koje bi pokrile troškove predstave i kako to da ako četveročlana obitelj dođe na predstavu u jednom autu ipak ne može sjediti zajedno u gledalištu, već među njima mora biti tri sjedala razmaka? Nama puno stvari nema logike, ali pridržavat ćemo se svih mjera i nadamo se da će se sve uskoro vratiti u normalu, jer ovo “novo normalno” nema veze s normalnim.

kerekeš

Kako su članovi Kerekesh teatra provodili ovu karantenu?

Vjerujemo kao i većina ljudi, na oprezu, brinuli smo o najstarijim članovima obitelji i dalje brinemo. Imali smo i online čitače probe za nove predstave, radili smo planove za dalje, prijavili naše projekte na nekoliko natječaja i koliko god smo mogli, nadoknadili smo našim obiteljima vrijeme kad zbog posla i putovanja nismo mogli biti doma. Uz to snimali smo kratke duhovite video uratke, trudili smo se zabaviti sve oko sebe bez obzira na tešku situaciju.

Što gledatelji mogu očekivati od Kerekesha u narednom razdoblju? Svašta nam najavljujete putem društvenih mreža.

Eto, u pripremi su dvije kazališne premijere. Predstava “Ringišpil” autora i redatelja Ljubomira Kerekeša i predstava “Imovina” autora i redatelja Jana Kerekeša. S predstavom “Ringišpil” naš idejni začetni Ljubomir Kerekeš proslavit će 40 godina rada. Predstave su spremne, a premijere će biti u srpnju ove godine na otvorenim prostorima u nekoliko županija. Osim toga pripremamo i novi film “Marginalci” koji je mnogo zahtjevniji od “Ufuraj se i pukni”, skuplji i teži za realizaciju, no nadamo se da ćemo uspjeti u svojim planovima i producirati još jednu komediju za velika platna.

Možete li nam reći nešto više o predstavi „Imovina”? O čemu se radi i kada ćemo je moći pogledati?

“Imovina” je priča o tri brata kojima je pokojni otac ostavio urbanu vilu u šumi. U trenutku kad dolaze pogledati svoju novu nekretninu, na vratima ih dočeka mlada djevojka njihovog pokojnog oca. Doći do svoje imovine, njima će biti teže nego ispravno ispuniti imovinsku karticu. U predstavi glume: Mirna Medaković Stepinac, Jan Kerekeš, Luka Petrušić i Zoran Pribičević, a premijera će biti u srpnju 2020.

Najizvođenija hrvatska predstava „Dimnjačar” uskoro i online, kažete na Facebooku. Gdje, kada, kako? 

Iako ne podržavamo objavljivanje snimki predstava na društvenim mrežama, jer većina tih snimki su “tehničke snimke” koje se koriste za obnovu predstave koja dugo nije na sceni, za alternaciju u glumačkom ansamblu i za druge namjene, no nikako za prikazivanje na internetu. Te snimke su izrazito loše kvalitete, često se čak ni ne vidi tko glumi koliko je kvaliteta slike loša, a ton je strašan. Sve zajedno je nerazumno i nepotrebno. Takve snimke su loša reklama kazalištu, predstavama, glumcima i svima, a da ne spominjemo autorska prava izvođača i drugih suradnika predstave.

No, to nije naš slučaj. Mi smo u prosincu 2019. snimili jubilarnu 1300-tu izvedbu predstave “Dimnjačar” koja je postala najizvođenija hrvatska predstava. Ta snimka rađena je upravo u namjeri da se distribuira i javno prikaže, zato smo za snimanje koristili tri kvalitetne kamere i nekoliko mikrofona kako bi gledatelji dobili stvaran doživljaj kazališta. Razlog objavljivanja online “Dimnjačara” je taj što želimo pomoći područjima pogođenim potresom (Zagreb, Gornja i Donja Stubica) i samostalnim umjetnicima iz Fonda solidarnosti HDDU-a, tako da ćete predstavu moći gledati uz donaciju od 35 kn.

Stranicu, opis i snimku objavit ćemo u ponedjeljak 25.5., a moći ćete pogledati komediju “Dimnjačar” do 31.5. Naš je cilj da snimku pogleda 1300 ljudi, toliko koliko je predstava imala izvedbi u trenutku snimanja. Ljubomir Kerekeš i Kerekesh Teatar uvijek su brinuli o drugima, pa tako i ova donacijska akcija nije samo snimka predstave na internetu, nego i pomoć onima koji su izgubili sve i koji su na rubu egzistencije.

Vaši su kratki videu uradci uveseljavali mnoštvo prilikom karantene i postali pravi hit na društvenim mrežama. Otkud inspiracija i možemo li ih očekivati i u budućnosti?

Inspiracija dolazi sama od sebe, sve oko nas je ponekad jedan veliki cirkus i trebamo zadržati svoj veseli i zdravi duh, ponekad se i našaliti na vlastiti račun i vjerujemo da ćemo puno bezbolnije proći kroz sve ovo. Trenutno je vani desetak videa i naravno da imamo materijala za još…

foto: Facebook stranica “Kerekesh teatar”

m.furlan/sjever.hr 23.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.