Now Reading:
Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu, a on je trenutno u Varaždinu!
Full Article 2 minutes read

Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu, a on je trenutno u Varaždinu!

Veliki uspjeh hrvatskog stočarstva – obitelj Šobak iz Stare Kapele uzgojila je najboljeg Royalovog bika, bika koji jer bio najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta.

Kako donosi RTL Danas, za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju kvalitetnih krava i bikova pojavio se veliki interes. Jednogodišnji bik, nazvan Royman na genomskom testiranju bio je najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta.

Trenutno je u varaždinskom centru za osjemenjivanje, a za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju najkvalitetnijih krava i bikova, zanimaju se ne samo u Europi, već i u dalekoj Kini.
-Mi još ni sad nismo svjesni tog stvarnog rezultata, ali jesmo, iznenadili smo se svakako – kazao je Miroslav Šobak, uzgajatelj stoke.


-Zanimljivo je, Kinezi su u zadnje vrijeme dosta zainteresirani za tu pasminu jer je flekfi, odnosno simentalac, najbolja kombinirana dvojna pasmina za mlijeko i meso i širi se ubrzano na druge kontinente – pojasnio je za RTL Danas Damir Pejaković iz Ministarstvo poljoprivrede, odnosno, njegove službe za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede i ribarstva.
Na lako za druge zemlje, sjeme ovog i njemu sličnih bikova Hrvatskoj bi trebala pomoći u podizanju proizvodnje simentalaca. Trenutno stanje baš i nije dobro, bitno je sljedeće…
-Da se napravi taj genetski napredak neki koji je osobito važan u situaciji kad u Hrvatskoj ima 130.000 krava. Taj broj pada stalno, otprilike oko pet posto pa je dosta značajno da u proizvodnom smislu bitno da njihova proizvodnja raste – tvrdi Vladimir Nazansky, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje iz Varaždina.

Prilog o Roymanu pogledajte OVDJE

screenshot

www.sjever.hr/RTL

20.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.