Now Reading:
KONAČNO! Počinje energetska obnova varaždinske 5. OŠ. Čehok: Jedini u Hrvatskoj imat ćemo sve škole na europskoj razini
Full Article 4 minutes read

KONAČNO! Počinje energetska obnova varaždinske 5. OŠ. Čehok: Jedini u Hrvatskoj imat ćemo sve škole na europskoj razini

U varaždinskoj 5. osnovnoj školi danas je potpisan ugovor s izvođačima radova na energetskoj obnovi te varaždinske škole.  Riječ je o projektu koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a potpisivanje ugovora prethodilo je početnoj konferenciji projekta.

Projekt energetske obnove zgrade 5. osnovne škole Grad Varaždin prijavio je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje izvora energije u zgradama javnog sektora” Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a od prijave do potpisivanja ugovora prošlo je gotovo godinu dana.

Ukupna vrijednost projekta je oko 12,2 milijuna kuna, odobreni ukupni troškovi iznose oko 11,7 milijuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predložio je dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna.

-Imali smo sreću i tu moram pohvaliti naš Odjel za financije, gospođu Meić, koji su napisali takav natječaj da ga nitko nije mogao srušiti. To je jako dobro jer da su nam srušili natječaj, a to se u Hrvatskoj događa stalno, vjerojatno ne bismo stigli napraviti peko ljeta. Međutim, natječaj je bio tako dobro napravljen i izbor napravljen na odgovoran i zreli način da je na 12 stranica Državna komisija potvrdila da tu nije bilo greške čak ni u jednom zarezu, kamoli u nekim bitnim stvarima – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao:
-To u ovom trenutku govori o administrativnom kapacitetu i administrativnim kompetencijama grada i jednako se tako nadam da će govoriti i o građevinskim kompetencijama i kapacitetima izvoditelja koji su izabrani. Drago mi je da je riječ o 5. osnovnoj školi, znam da su ljudi nestrpljivi, ali ponavljam da bilo kakva greška u postupku EU natječaja i EU fondova je penalizacija. Tu nema šale i igre, tu treba biti vrlo ozbiljan i odgovoran i zrelo pristupiti poslu

Čehok je podsjetio da se još 2003., odnosno 2005. godine razgovaralo o obnovi, odnosno dogradnji svih škola, s ciljem organiziranja jednosmjenske nastave.
-Na žalost, tadašnji ravnatelj škole nije pokazivao neki veliki interes za temeljitijom obnovom i to je doista danas ostala škola koja u odnosu na druge škole nema takav standard – ne u smislu podučavanja djece, nego u građevinskom smislu. Zato mi je drago da smo uspjeli i preko EU fondova i mi iz proračuna, kad je riječ o obnovi elektroinstalacija, ovaj projekt dovesti do pred ostvarenje. Uz činjenicu da ravnatelj pregovaram zajedno s nama s Kauflandom o manjem dijelu sjevernog dijela školskog dvorišta, koji školi u ovom trenutku ne treba, da se njima da pravo građenja za potrebe njihovog parkirališta, a to bi, čujem, ravnatelj dobro naplatio. Uvjeravam vas da uz ta sredstva ovo će biti najljepša mala škola u ovom dijelu Europe, škola koja će moći biti ogledni primjerak. Uvijek ističem da škola i obrazovanje nisu zidovi, škola i obrazovanje su, prije svega, nastavnici, osoblje i učenici, odnosno suradnja roditelja, tako da sam uvjeren da će uz ove dobre uvjete koje će škola imati i kompetencije nastavnika i ostalih biti na toj razini da će djeca imati najbolju poduku – rekao je gradonačelnik Čehok.

Projektom energetske obnove bit će obuhvaćen cijeli prostor škole koja je trenutno energetskog razreda E; ugradit će se toplinska izolacija ovojnice, kondenzacijska plinska kotlovnica, sustav ventilacije s rekuperacijom i povećati energetska učinkovitost rasvjete. Osim toga, rekonstruirat će se dotrajale elektroinstalacije. Projektirana godišnja ušteda grijanja, odnosno hlađenja iznosi 73,18 posto, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost.

U postupku javne nabave kao najpovoljniji ponuđač odabrana je Zajednica ponuditelja Sviting d.o.o, B3 d.o.o. i Instalmont Termocentar d.o.o., a uime zajednice ponuditelja Goran Sokač je kazao da s obzirom na iskustvo izvođača radova ne očekuje probleme u njihovu izvođenju. Valerijan Žimbrek je kazao da su spremni i da očekuju s nestrpljenjem početak radova.
Od trenutka kada radovi krenu rok za njihov dovršetak je 180 dana.

Iznimno sretan zbog skorog početka radova je ravnatelj 5. osnovne škole Mario Šipek koji je zahvalio Gradu Varaždinu i gradonačelniku što su učinili sve potrebno da bi se ovaj projekt konačno mogao realizirati, a gradonačelnik Čehok je zaključio:

-Kad se srede 2. i 5. osnovna, grad Varaždin će, na žalost, još dugo, dugo biti jedini grad u Hrvatskoj koji će imati sve škole na europskoj razini i treba se time ponositi.

sk i ak/sjever.hr

19.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.