Now Reading:
Završena energetska obnova OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici. Kolar: 7,1 milijun kuna za 73,2 posto uštede energenata je sjajan rezultat!
Full Article 5 minutes read

Završena energetska obnova OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici. Kolar: 7,1 milijun kuna za 73,2 posto uštede energenata je sjajan rezultat!

Krapinsko-zagorska županija značajna sredstva ulaže u poboljšanje uvjeta u obrazovanju i trenutno se u Zagorju energetski obnavlja nekoliko zgrada škola.

Projekti su prijavljeni i odobreni za sufinanciranje u sklopu Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020., u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske.

U Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici radovi su privedeni kraju i danas je održana završna konferencija povodom završetka projekta. Županija je uspješno provela ovaj projekt i 12. svibnja obavljena je primopredaja radova koji su završeni u planiranom roku od 10 mjeseci.

-Ukupna vrijednost projekta je 7,1 milijun kuna, s time da bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine 4,2 milijuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,9 milijuna kuna i vlastita sredstva osnivača su 970 tisuća kuna. Očekivani rezultat ovog projekta je ušteda toplinske energije za grijanje od 73,76 posto te produljeni životni vijek zgrade, uz veći komfor i manju potrošnju energije – kazala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.

Dodala je da su radovi obuhvaćali povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida, te stropa prema negrijanom tavanu, kao i zamjenu vanjske stolarije, uvođenje sustava ozračivanja visokoučinkovitim sustavom s povratom topline te zamjena unutarnje rasvjete učinkovitom.

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e je rekao:
-Krasan projekt, prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji koji ima prisilnu ventilaciju, zato su uštede toplinske uštede ovako dobre. Nema puno škola koje smo radili u Hrvatskoj koje imaju tako dobru energetsku uštedu, a učionice s ventilacijom imat će i bitno bolji komfor života i rada učenika i profesora. Ovo je standard koji sada radimo i na sljedećim školama.

Završnoj je konferenciji nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je, između ostalog, naglasio:
-7,1 milijun kuna za 73,2 posto uštede energenata je sjajan rezultat, uvjeti će biti bolji, a izgled škole će doprinijeti ljepšem izgledu Stubice. Vjerujem da smo ovim projektom napravili upravo bolje uvjete za učenike i njihove nastavnice i nastavnike.

Županove je riječi potvrdila Sanja Knezić, ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica:
-Izuzetno smo zadovoljni učinjenim. Kvalitetu boravka u školi i smanjenje potrošnje energenata vidjeli smo već ovu zimu, iako nije sve bilo gotovo do kraja. Ovo je prekrasan poklon školi za njezin 157. rođendan. Za ovu školsku godinu, škola ima 359 učenika, radimo u jednoj smjeni. Predškola se isto odvija ovdje. Od prošle godine imamo i glazbenu školu. Škola je ispunjena cijeli dan aktivnostima

Na žalost, u nedavnom je potresu i ova škola dijelom stradala, rekao je župan Kolar.
-S ministrom Štromarom posjetili smo Područnu školu Sveti Matej koju smo također energetski obnovili i s vanjske strane nema ni jedne pukotine na školi, međutim iznutra postoji šteta koju ćemo morati sanirati do početka školske godine. To ćemo morati napraviti i ovdje, u matičnoj školi, a prve procjene su da bi šteta mogla biti između 200 i 300 tisuća kuna. Općina je sa svojim povjerenstvom obišla školu, evidentirala štetu i poslala to u Zagreb s obrascem i vjerujem da ćemo dio štete koja je nastala moći kompenzirati iz Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Međutim, ne možemo čekati zakon, stoga ćemo sami sanirati štetu i pripremiti školu za prvi dan nastave, a kada će biti donijet zakon, zatražit ćemo naknadu štete.

Kad je riječ o OŠ Matije Gupca, energetska obnova nije jedina investicija, rekao je Kolar.
-Trenutno se radi i na izmjeni parketa u sportskoj dvorani. Pripremamo i izgradnju nove sportske dvorane u Gornjoj Stubici, zajedno s našim partnerima Općinom Gornja Stubica, a s obzirom da vlada nije imala model za sufinanciranje sportskih dvorana i nisu bile u ovoj financijskoj omotnici, naš je zadatak da ishodimo građevinsku dozvolu i i pripremimo svu potrebnu dokumentaciju. Apeliramo na sljedeću vladu da se izbori u pregovorima s Europskom komisijom da se izgradnja sportskih dvorana stavi u financijsku omotnicu, kako bi onda s četiri različite razine financiranja izgraditi i novu sportsku dvoranu u Gornjoj Stubici i s dodatnim uređenjem vanjskih igrališta i kroz tri, četiri godine bi mogli zaokružiti kompletan kompleks osnovne škole pa narednih 30-ak godina ne bi više smjelo biti nekih većih ulaganja, nego ćemo se bavi novim tehnologijama koje će se instalirati po školama – rekao je župan.

Najavio je i što slijedi narednih dana i mjeseci:
-Već sljedećeg ponedjeljka imat ćemo konferenciju u OŠ Josip Broz u Kumrovcu, a slijedi Đurmanec do početka ljeta, do kraja rujna Konjščina, osnovna i srednja škola i na kraju srednja škola u Bedekovčini. Taj investicijski ciklus od šest škola bit će težak 43,2 milijuna kuna.

m.sopek i a.kučić/sjever.hr

18.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.