Now Reading:
Još dvije škole u Varaždinskoj županiji očekuje energetska obnova – područne škole u Podevčevu i Poljani Gornjoj
Full Article 3 minutes read

Još dvije škole u Varaždinskoj županiji očekuje energetska obnova – područne škole u Podevčevu i Poljani Gornjoj

U varaždinskoj je Županijskoj palači danas održana uvodna konferencija projekata energetske obnove Područne škole Podevčevo i Područne škole Gornja Poljana, a oba su projekta ukupno vrijedna oko 2,8 milijuna kuna.

Projekti energetske obnove područnih škola financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
Ukupna vrijednost projekta obnove zgrade PŠ Podevčevo je 1.079.547,58 kuna. Odobreno je 486.750,51 kuna bespovratnih EU sredstava, dok će Varaždinska županija osigurati 375.875,70 kuna, od čega je 216.921,37 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 892.561,13 kuna.
Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana ukupno iznosi 1.735.119,49 kuna, pri čemu je odobreno 732.168,44 kuna bespovratnih sredstava. Županija osigurava 1.006.356,75 kuna, od čega je 331.643,85 kuna bespovratnih sredstava nacionalnog Fonda za sufinanciranje.

Energetska obnova služi nam da štedimo i da kroz tu obnovu ulažemo u budućnost, rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.
-To su investicije, bez obzira što mi to radimo da bi djeca ostala u ruralnim sredinama i da bi njihovi roditelji imali perspektivu ostati u mjestima od kuda su rodom, ovdje ćemo imati dugoročno ulaganje. Na razini Varaždinske županije to su 22 objekta sa 70 milijuna kuna ulaganja i s uštedama od otprilike milijun kuna godišnje. Grad Novi Marof ima najveću osnovnu školu u županiji i regiji i ima 4 područne škole, a ova u Podevčevu izgrađena je 1953. godine. Dosad ulaganja nije bilo, a sada će iz energetskog razreda E doći u energetski razred C rekao je Paljak i dodao:
-Energetika ide u omjerima 50:50, morate osigurati 50 posto sredstava da biste imali priliku dobiti posao na natječaju, a onda još i aplicirati od svog dijela u Nacionalni fond Ministarstva za regionalni razvoj i onda tu dobijete još 60 posto sredstava i to je nešto što nam omogućava da budemo najuspješnija županija po učinkovitosti apsorpcije europskih sredstava što se tiče energetike u ovom trenutku. Najave eventualne nacionalne štednje na domicilnim fondovima su bespredmetne i ističemo da to nije dobro te da to nije štednja, nego suzbijanje ulaganja jer sva gospodarska aktivnost u Hrvatskoj 80 posto je vezana uz europske investicije i EU fondove.

-Ovo je još jedno veliko ulaganje u školstvo u Novom Marofu – istaknuo je Anđelko Bošnjak, ravnatelj Osnovne škole Novi Marof.
-Prije par mjeseci završili smo ulaganje u matičnu školu, od 7,5 milijuna kuna. U školi u Podevčevo imamo 15 učenika, što znači da je to ulaganje od 70 tisuća kuna po učeniku. Tu se vidi važnost i vrijednost politike Varaždinske županije da svaki učenik u svakom dijelu županije ima iste uvjete – zaključio je Bošnjak.

Melita Mesarić, ravnateljica Osnovne škole Svibovec pak je naglasila:
-Područnu školu Poljana Gornja trenutno polazi 30 učenika, a važnost škole u tom malom mjestu je velika. Ona je odgojno-obrazovni centar i središte svih kulturnih zbivanja u selu, a polaze ju djeca iz četiri okolna naselja. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je prepoznala da i u male škole vrijedi ulagati.

ak/sjever.hr

14.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.