Now Reading:
Novi CRO Demoskop: Potpora HDZ-u prešla 30 posto, SDP unutar statističke greške
Full Article 2 minutes read

Novi CRO Demoskop: Potpora HDZ-u prešla 30 posto, SDP unutar statističke greške

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za RTL je provela agencija Promocija plus. Dva mjeseca korona krize vratila su HDZ na vrh ljestvice stranaka. Ta stranka nastavlja rasti, pokazuju to i rezultati za svibanj, pa je HDZ prvi izbor s potporom od 30,2 posto što je gotovo 2 postotna boda više nego u travnju.

No, od tada raste i SDP. S potporom od 27,8 posto, prednost vladajuće stranke, unatoč rastu, ostala je na razini statističke pogreške.

Domovinski pokret Miroslava Škore uz blagi pad, i dalje je treća snaga u državi s potporom od 10,1 posto.

Ostale stranke i opcije ne prelaze izborni prag. Most, koji pregovara o koaliranju sa Škorom je na 4 posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, je na 2,7 posto, a ispod 2 posto su i IDS (1,9 posto) i HNS (1,6 posto).

Još niži rejting ima Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (1 posto).

Ispod 1 posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto) – stranka koja je u međuvremenu promijenila i ime i vodstvo.

Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto), te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). Ostaje visok postotak neodlučnih – 11,5 posto.

sjever.hr / rtl.ht

Input your search keywords and press Enter.