Now Reading:
Čačić zasada ipak odbio SDP!!!
Full Article 3 minutes read

Čačić zasada ipak odbio SDP!!!

krapina

SDP-ova predizborna Restart koalicija, koju čini kvintet (HDZ ju pogrešno naziva kvartetom) SDP-a, HSS-a, HSU-a, Glasa i Snage, ubrzo bi trebala dobiti ekstenzije. Stranka koju vodi Davor Bernardić razgovara s više političkih opcija, no kako osim IDS-a na liberalno lijevoj sceni nema jačih stranaka, SDP se trudi na svoje liste privući “vanjska” imena s političkom težinom – piše Jutarnji.hr.

Po tom je ključu, uostalom, sklopljen predizborni savez s Glasom. SDP-ovce nije zanimao Glas, nego samo predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš koja ima prepoznatljivost, te dobar ulaz u medije. Tijekom pregovora Glas je tražio tri ulazna mjesta na listama, ali su dobili jedno ulazno, i to za Mrak Taritaš, te jedno granično, za koje bi se mogao boriti Goran Beus Richembergh.

Dogovor s bjelovarsko-bilogorskim županom, bivšim HSS-ovcem Damirom Bajsom, postignut je i samo je potrebno, kako je rekao Bernardić na predstavljanju koalicije, potpisati sporazum.

U tijeku su razgovori i s međimurskim županom, bivšim HNS-ovcem Matijom Posavcem, no tu još ništa nije odlučeno. Posavec definitivno izlazi na parlamentarne izbore, a u kojoj formaciji, objavit će tek kada izbori budu službeno raspisani. Međimurski župan odvaguje između tri opcije. Jedna je da izađe sa svojom listom na kojoj bi okupio manje regionalne stranke, druga je da izađe na listi SDP-a, a treća da formira listu s varaždinskim županom i bivšim stranačkim kolegom Radimirom Čačićem.

Navodno je SDP zvao i Čačića da bude na njihovoj listi, no varaždinski župan to ne želi. Isključuje mogućnost predizbornog koaliranja s HDZ-om i SDP-om, s ekstremnim strankama i HNS-om.

Nitko pristojan neće s nekim tko je prodao svoje birače. HNS nije čak ni HDZ-u prihvatljiv – kaže Čačić. Kada se izbori provedu, postizborni savez Čačiću je načelno prihvatljiv sa SDP-om, kao i s HDZ-om. Ovisi o rezultatima i ponudama.

Odluči li Posavec izaći na SDP-ovoj listi, to bi moglo otežati situaciju sadašnjem SDP-ovu potpredsjedniku Sabora Siniši Hajdašu Dončiću. Njemu, kao i ostalim pobunjenicima koji su ga rušili s čela stranke – Mihaelu Zmajloviću i Peđi Grbinu – Bernardić navodno nudi zadnje mjesto na listama, odnosno priliku da preferencijalnim glasovima dokažu svoju političku težinu. Kako je Hajdaš Dončić u trećoj izbornoj jedinici u kojoj će nositelj liste biti SDP-ov zagorski župan Željko Kolar, uključivanje Posavca odnijelo bi mu dio prefrencijalnih glasova, što bi mu u startu otežalo poziciju. Više čitajte na…..https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/insajderski-izvjestaj-kako-je-bernardic-sastavljao-savez-za-bitku-s-hdz-om-cacic-je-odbio-poziv-a-matija-posavec-jos-uvijek-vaze-izmedu-tri-opcije/10292311/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 11.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.