Now Reading:
Psiholozi/volonteri u Krapinsko-zagorskoj županiji spremno se javljali na telefone. Pružali pomoć i utjehu, a razgovori ponekad trajali i do pola sata….
Full Article 2 minutes read

Psiholozi/volonteri u Krapinsko-zagorskoj županiji spremno se javljali na telefone. Pružali pomoć i utjehu, a razgovori ponekad trajali i do pola sata….

Zamjenica župana Jasna Petek iznijela je nekoliko informacija o pružateljima socijalnih usluga s područja Krapinsko-zagorske županije koji su dali također svoj veliki doprinos u krizi izazvanoj koronavirusom. Primjerice psiholozi su putem telefona pružali psihološku pomoć građanima, a ponekad su razgovori trajali i do pola sata.

„Već duže vrijeme tri povjerenstva obilaze naše pružatelje socijalnih usluga na području županije. Tu je 26 ustanova i domova za starije i nemoćne i 72 udomiteljske obitelji . Tri povjerenstva napravila su preko 150 izvida, što prvih, što kontrola. Sad ide i treći krug kontrole pružatelja socijalnih usluga da se vidi poštuju li se upute koje su dane u borbi s COVID-om 19. Tri pružatelja usluga su Društvo psihologa KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ te Zavod za javno zdravstvo, odjel socijalne medicine davale besplatnu psihosocijalnu pomoć građanima.

U Društvu psihologa KZŽ radilo je 8 volontera i to 24 sata dnevno te su od 21. ožujka zaprimili 92 poziva. Više od 50 posto su zvale žene, a trećina je pozivatelja bila starije životne dobi, a 18 posto je zvalo u noćnim satima. Tu su najčešće bili pozivi vezani za brigu za obitelj i bližnje i nošenje sa situacijom oko koronavirusa. Prosječno trajanje razgovora bilo je 26 minuta“, rekla je zamjenica Petek te dodala da je Društvo Crvenog križa od 17. ožujka zaprimilo 88 poziva, a radili su od 7 do 22 i to 4 djelatnika, a tema je bila slična kao i kod poziva upućenih Društvu psihologa KZŽ.

www.sjever.hr 09.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.