Now Reading:
Nova pravila dolaska u varaždinsku bolnicu: samo naručeni pacijenti, uz obaveznu masku i prolazak kroz trijažni šator
Full Article 3 minutes read

Nova pravila dolaska u varaždinsku bolnicu: samo naručeni pacijenti, uz obaveznu masku i prolazak kroz trijažni šator

S prvim je danom ovoga tjedna započela reaktivacija bolničkog sustava u hrvatskim bolnicama, što donosi i novine za pacijente. Budući da još uvijek postoje brojne nejasnoće, odnosno mnogi pacijenti ne znaju nova pravila, ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić odlučio je pojasniti kakav je postupak dolaska u bolnicu.

-Reaktivacija bolničkog sustava ne znači da u bolnicu može u bilo kojem trenutku doći bilo tko od prethodno naručenih pacijenata. Molio bih naše sugrađane da se pridržavaju svih uputa. Iako epidemiloške mjere popuštaju, mi u bolničkom sustavu moramo postrožiti način kontrole ulaska naših djelatnika i svih pacijenata u bolnicu. Stoga smo zajedno s Crvenim križem podigli dva trijažna šatora i svi pacijenti koji dolaze u bolnicu moraju proći trijažni šator. Jedan je na ulazu u bolnicu i kroz njega prolaze pacijenti koji dolaze u zgrade Interne, centralnog rentgena, laboratorija, ginekologije, a kroz šator na ulazu u Hitnu kiruršku ambulantu moraju proći svi pacijenti koji ulaze u zgradu Kirurgije i Psihijatrije, odnosno urološki pacijenti – kazao je Kudelić.

Varaždinska je bolnica počela s provođenjem hladnog operacijskog programa, prije kojeg se pacijenti obavezno testiraju na COVID-19 infekciju, ali smo počeli i s aktivacijom polikliničke zdravstvene zaštite, istaknuo je Kudelić:
-U naše ambulante mogu doći isključivo pacijenti koje su naši djelatnici prethodno kontaktirali, a ne oni koji su naručeni prije šest ili više mjeseci. Radimo reviziju svih naručenih pacijenata koji nisu mogli biti obrađeni tijekom epidemije u posljednja dva mjeseca i radimo prioritetne liste pacijenata.

Liječnike primarne zaštite ravnatelj Kudelić zamolio je da naprave prioritetne liste pacijenata, uz napomenu da su klasične liste čekanja trenutno zamrznute te pojasnio postupak dolaska u bolnicu naručenih pacijenata:
-Kada pacijent dobije poziv, nakon što je njegov liječnik obiteljske medicine ili liječnik unutar bolnice procijenio da je prioritetni pacijent, dolazi u dogovoreno vrijeme u trijažni šator, a s dobivenim obrascem ulazi u bolnicu. Dovoljno je doći 15-ak minuta prije naručenog vremena jer ionako ranije nećete moći ući u bolničku zgradu.

Kudelić je zamolio pacijente za strpljenje jer se između dvaju pregleda mora napraviti razmak od najmanje 15 minuta te pozvao pacijente da prilikom dolaska u bolnicu nose maske jer tako će štititi djelatnike bolnice, sebe i sve ostale.

-U fazi epidemiološkog popuštanja mjera postoji velika opasnost od ulaska virusa u bolnicu, među najosjetljiviju populaciju, stoga treba poduzeti sve mjere da se to ne dogodi u varaždinskoj bolnici. Sve hitne i neodgodive pacijente zbrinjavat ćemo kao i do sada, kroz cijelo vrijeme epidemije koronavirusa – poručio je ravnatelj Kudelić.

ak/sjever.hr

09.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.