Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija donirala zaštitnu opremu županijskoj obrtničkoj i gospodarskoj komori
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija donirala zaštitnu opremu županijskoj obrtničkoj i gospodarskoj komori

Krapinsko-zagorska županije donirala je Obrtničkoj komori KZŽ i HGK Županijskoj komori Krapina zaštitne maske, rukavice, vizire i dezinficijense.

Riječ je o drugom valu donacije za Obrtničku komoru te prvom valu za Gospodarsku komoru. Obrtnička komora tako je primila 20 tisuća maski, 30 tisuća rukavica, 300 vizira i 300 litara dezinfekcijskih sredstava, dok je Gospodarskoj donirano 6400 maski, 14 tisuća rukavica, 280 litara tekućine i 280 vizira.

Župan Željko Kolar rekao je kako je ovo skroman vid pomoći onima koji će morati investirati u zaštitnu opremu, a nisu imali nikakvih prihoda u proteklom razdoblju.

Župan se ujedno zahvalio svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima koji su radili u vrijeme krize u specifičnim uvjetima. Prema prvim informacijama taj je broj u KZŽ veći u odnosu na državni prosjek, pa će i pad izvornih prihoda biti nešto manji nego u drugim dijelovima Hrvatske. Međutim, bit će značajan, kaže župan Kolar.

– Za 4. mjesec to je 19% pad prihoda od poreza za dohodak, što je na mjesečnoj razini 850 tisuća kuna, kad to računamo na osam mjeseci ako bi se nastavio taj trend, to znači da bismo izgubili 7 milijuna izvornih prihoda i naravno da ćemo morati dobro posložiti prioritete kako bi sve projekte koje smo si zacrtali, pogotovo europske projekte i projekte koji su vezani uz otvaranje novih radnih mjesta mogli i dovršiti u ovoj godini i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – rekao je Kolar.

Predsjednik Županijske gospodarske komore Josip Grilec vjeruje da će svi zajedno moći naći dobar put kako bi županijsko gospodarstvo vratili na 2019. ili na godine koje su prethodile tim godinama rasta.

– Ova zaštitna sredstva su dobrodošla jer mi ćemo morati stvoriti povjerenje prema onima kod kojih dolaze, a oni prema nama. Oni će voditi brigu o sebi i o nama, a svako od nas mora sebe štititi da bi zaštitio drugoga. Zaštitna sredstva trebamo koristiti, posebno kada se okuplja više ljudi na manjem prostoru ili kada zbog prirode posla, primjerice u frizerskom salonu, moramo doći u kontakt s osobom o kojoj ne znamo ništa. Korona je problematična jer bolesnik ne mora imati simptome, ali je zarazan – rekao je Grilec te nastavio:

– Vizire nemamo u slobodnoj prodaji, izrađuje ih naša Srednja škola i moramo je poticati u tome. Mi iz Gospodarske komore u ime naših članica koje će zaštitna sredstva dobiti zahvaljujemo jer samo ćemo na taj način sačuvati županiju da ne budemo prvi po broju zaraženih, odnosno umrlih.
Bilo je teško 2009. godine, teško je ove godine, ali vjerujem da ćemo svi zajedno iznaći način da će 2020. relativno korektno završiti, da kriza neće predugo trajati.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško zahvalio je županiji na donaciji.

– Jučer su počele s radom i uslužne djelatnosti koje su na neki način ugrožene i mislim da će im ova zaštitna oprema doći jako dobro. Dobro je da nam Županija na taj način pomaže, a nadam se da će biti još tih sredstava i da ćemo moći dati i ostalima koji će se uključivati u rad, kako bi im smanjili troškove na početku – istaknuo je Pleško.

Župan Kolar dodao je kako je naručen još jedan 3D printer i prema sadašnjim kapacitetima, bez tog četvrtog 3D printera, svaki tjedan će 500 vizira biti pripremljeno za obrtničku i gospodarsku komoru.

m.furlan/sjever.hr 05.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.