Now Reading:
Pokrenut „Zagrebački muzejski spomenar” – uživajte u foto-šetnjama starim Zagrebom
Full Article 3 minutes read

Pokrenut „Zagrebački muzejski spomenar” – uživajte u foto-šetnjama starim Zagrebom

Svi posjetitelji Muzeja grada Zagreba i oni koji ćete to tek postati, svi koji volite ovaj grad i želite saznati brojne zanimljivosti iz zagrebačke povijesti, pozvani ste da (i dalje) pratite Facebook stranicu Muzeja, gdje je jučer pokrenut ZAGREBAČKI MUZEJSKI SPOMENAR – mozaični koncept objava kratkih zanimljivih priča, fotografija, plakata i ostale zanimljive građe iz bogatog fundusa Muzeja, ali i iz njihovih vrlo popularnih, do sada realiziranih izložbi.

„U ovim vrlo zahtjevnim vremenima, kad nam se svima preporuča ostati doma, u Vaše domove donosimo foto – šetnje starim Zagrebom, priče o trenutno vrlo aktualnoj temi ljekarništva i zdravlja, te zabavne vikende provedene u „šetnjama“ poviješću zagrebačkog „Zvjerinjaka“ ili uz zanimljivosti iz svijeta filma.

PONEDJELJKOM donosimo zanimljive stare fotografije Zagreba, upoznajemo Vas sa dijelom građe iz naših brojnih zbirki, ili pak s nekima od najzanimljivijih zagrebačkih plakata od kraja 19. do početka 21. stoljeća iz zbirke MGZ-a , kroz koje se, iz perspektive plakata kao medija komunikacije, ogleda i prošlost našeg grada.

Spomenuti plakati – njih tristotinjak – iz fundusa MGZ-a sadržani su u monografiji “Zagreb / Plakati Slučajna povijest Zagreba : plakati iz zbirke Muzeja grada Zagreba”. Autorica Željka Kolveshi, umirovljena muzejska savjetnica MGZ-a, prošle je godine upravo za ovu publikaciju nagrađena Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva. Na prošlogodišnjem natječaju „Hrvatska lijepa knjiga za 2019. godinu“ Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je raspisala radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj „Best Book Design from all over the World“, u konkurenciji od 197 izdanja ova je monografija uvrštena u 25 odabranih izdanja!

SRIJEDOM pratite naše priče o povijesti zagrebačkog ljekarništva. Muzej grada Zagreba 2013. godine realiziralo je izložbu “Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije” autorice Marine Perice Krapljanov, više kustosice, kojom je predstavljen dio bogate povijesti zagrebačkoga ljekarništva od srednjeg vijeka do početaka masovne proizvodnje ove grane industrije.

Kroz kratke priče o povijesti zagrebačkog ljekarništva na MGZ-ovom Facebooku, doznajte tko je bio Jacobus Apothecarius, kako je izgledala bočica za Salvatorov sirup protiv kašlja, ali i gdje su bile i kako su se zvale stare zagrebačke apoteke.

SUBOTA, kao početak vikenda, idealna je za šetnju kroz povijest zagrebačkog Zoološkog vrta (o kojoj je 2015. god. realizirana izložba “Zoološki vrt u Zagrebu 1915. – 2015.” autorice Željke Kolveshi), ili za filmsku večer uz vremeplov kroz zagrebačku povijest filma. Naime, 2014. godine, u MGZ-u smo realizirali izložbu “Grad filma – tvornica snova” autorice Vesne Leiner, muzejske savjetnice pedagoginje i voditeljice pedagoško – andragoškog odjela . Ukoliko biste radije zavirili u Zagreb i „Svijet“ dvadesetih, tu su sjajne naslovnice i ilustracije Otta Antoninija koje je radio za tada iznimno popularnu reviju „Svijet“. Muzej grada Zagreba još je 2006. godine realizirao izložbu “Otto Antonini: Zagreb i “Svijet” – “Svijet” i Zagreb dvadesetih…” autorice Željke Kolveshi.

Muzej grada Zagreba objavio je u 2018. godini drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije OTTO ANTONINI : Zagreb i „Svijet“ / „Svijet“ i Zagreb dvadesetih… Monografija je bila izdana prvi put 2006. godine uz održavanje izložbe pod istim naslovom.
Sve navedene izložbe prate istoimeni, bogato opremljeni katalozi”, poručuju iz Muzeja grada Zagreba.

www.sjever.hr

21.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.