Now Reading:
ČEHOK: Grad Varaždin je u vrhu među gradovima po izdvajanju za pomoć gospodarstvu!!!
Full Article 4 minutes read

ČEHOK: Grad Varaždin je u vrhu među gradovima po izdvajanju za pomoć gospodarstvu!!!

čehok

Grad Varaždin u stalnom je kontaktu sa obrtnicima i poduzetnicima te priprema niz mjera upravo za one gospodarstvenike koji su najjače pogođeni krizom uzrokovanu koronavirusom. Gradonačelnik Ivan Čehok izvijestio je u petak javnost da se na javni poziv upućen obrtnicima i poduzetnicima, koji imaju problema u poslovanju zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, javilo njih otprilike 120.

-Vjerujemo da će se puno više poduzetnika javiti tijekom travnja, a njihovi zahtjevi su usmjereni upravo na ono što smo i mislili. To znači plaćanje režijskih troškova i sredstva koja su im neophodna za tekuću likvidnost.S obzirom na preraspodjelu sredstava i višak koji imamo mi smo u ovom trenutku potpuno spremni odgovoriti na sve zahtjeve naših poduzetnika. To se prije svega odnosi na one koji su sada zatvoreni zbog mjera Vlade, dakle uopće ne rade. Dogovorili smo s Udruženjem obrtnika grada Varaždina, da uz ovih 1.000 kn koje smo za ovaj mjesec predvidjeli, za idući mjesec povećamo sredstva za tekuću likvidnost – najavio je Čehok. Kazao je da će se tim tvrtkama pomoći sredstvima iz gradskog proračuna.

Sve tvrtke koje su se javile na vladine mjere, koje imaju pad veći od 20 odnosno 50 posto, razmjerno padu prihoda biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za tekući mjesec sve dok mjere traju – naveo je gradonačelnik te nastavio:

-U razgovoru s obrtnicima predviđao da će najveći udar na poslovanje biti u trenutku kada će se ponovo pokretati proizvodnja i rad. Mi ćemo do tog vremena napraviti adekvatne rebalanse i imat ćemo dovoljno sredstava da subvencioniramo ponovno pokretanje proizvodnje – umiruje Čehok.

Kazao je da sve mjere koje su donijete, oslobođenje od poreza na potrošnju, mjere za zakupnine za terase, već sada pokazuju dobre rezultate jer rasterećuju poduzetnike.

-Ono što svakako treba reći da sve ono što je Vlada učinila, a ima dosta poduzetnika s ovog područja koji koriste mjere Vlade, posebno mjeru da Vlada osigurava plaću od 4.000 kuna, to je izravno jednako teret gradskog proračuna i mi ćemo prema nekim projekcijama izgubiti 20 milijuna kuna u proračunu. Kada Vlada donese neku takvu mjeru to je kao da ih sam grad provodi – mišljenja je Čehok.

-Kada uzmemo u obzir te prihode koji neće ove godine doći u proračun zbog mjera Vlade i mjere koje će sam grad prema poduzetnicima izložiti, preko 30 milijuna kuna će grad Varaždin uložiti u obrtništvo i poduzetništvo – pojasnio je Čehok dodajući da je po njegovom mišljenju Grad Varaždin u vrhu među gradovima po izdvajanju za pomoć gospodarstvu.

-Štedjeti treba onda kada se ima. Mi imamo tu prednost da smo zaštedjeli taj dio sredstava i to će biti preneseni višak. Iz tog dijela ćemo sve nadoknaditi što će biti teret svih ovih mjera – zaključio je prvi čovjek Varaždina.

Što se tiče sporazuma Grada Varaždina i deset okolnih općina vezano uz udruživanje kriznih stožera Čehok je kazao da je Grad Varaždin potpisao taj sporazum i da je poslan Stožeru civilne zaštite Varaždinske županije. Apelirao je na županiju da što brže taj sporazum dobije potpis i da postane važeći.

Ujedno je odluku Varaždinske županije, da će iz svog proračuna osigurati sredstva za pomoć svim obrtnicima izuzev onima iz Varaždina, nazvao diskriminirajućom.

-Ja smatram da ako Županija pomaže obrtnicima treba pomoći svima, pa tako i onima iz Varaždina bez obzira što će pomoć dobiti i iz Grada. Oni isto pridonose i pune županijskih proračun i imaju pravo dobiti pomoć kao i obrtnici iz neke druge općine – završio je Čehok.

Ponovio je da roditelji i dalje neće plaćati vrtiće, ni gradske ni privatne. Što se tiče eventualnog smanjenja plaća u gradu i javnim ustanovama kazao je da tek slijede pregovori. Mišljenja je da treba napraviti barem dva razreda smanjivanja. Primjerice da oni koji imaju plaću do 8.000 tisuća kuna imaju manje, a oni iznad veće smanjenje.

s.kalajdžija/sjever.hr 17.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.