Now Reading:
MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU Čačić: smanjuje se plaća zaposlenima u Županiji za 20% i osniva se fond solidarnosti
Full Article 4 minutes read

MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU Čačić: smanjuje se plaća zaposlenima u Županiji za 20% i osniva se fond solidarnosti

Župan Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije predstavio mjere kojima će Varaždinska županija pomoći gospodarstvu. Istaknuo je kako županija mora pokazati spremnost praćenja situacije u kojoj se gospodarstvo našlo, kao i reagiranje na ugroženost egzistencije ljudi, posebno onih „najslabijih” odnosno obrtnika.

– Za 20% smanjuju se plaće u Županiji. Ta odluka vrijedi za sve zaposlene i sve službenike, ali vrijedi i za dužnosnike, pri čemu mi to formalno ne moramo donijeti jer oni su već sami prihvatili tu odluku svojim plaćama prate zaposlene u županiji. Što se mene tiče, ja ne primam plaću, a ona naknada koju dobivam isto tako će pratiti ovu odluku – rekao je župan Čačić te nastavio:

– Imamo mogućnosti i ovlasti da na jedan dio drugih institucija utječemo i te će institucije isto smanjiti plaće za 20% u sljedećem kvartalu, a neke od njih koje imaju europsko financiranje na svojim plaćama, kao što je naša Razvojna agencija JURA, ljudi su sami prihvatili da prate sustav županijske uprave i isto tako će se odreći 20% svojih plaća. Sav taj novac će ići u fond solidarnosti za praćenje najugroženijih i preko županijskog budžeta će biti namjenski isplaćivana ta sredstva – istaknuo je župan naglasivši kako se svi mogu pridružiti ovom fondu.

Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije, naglasio je da je prva mjera direktna pomoć obrtnicima koji su u ovom trenutku u potpunosti zatvoreni, a takvih je oko 360 u cijeloj županiji, izuzev grada Varaždina.

– Mi ćemo prema njima ići s prvom direktnom mjerom, a to je da ćemo im za prva dva mjeseca uplatiti 3000 kuna za pokriće režijskih troškova za ožujak i travanj. Vrlo jednostavno, kroz obrazac koji će biti dostupan na stranicama Županije od srijede, 15. travnja. Oni će se prijaviti i nakon formalne odluke Skupštine počet ćemo isplaćivati sredstva. To vrijedi za male obrtnike do desetak zaposlenih, a za one veće ćemo uplatiti 5 tisuća kuna za prva dva mjeseca i to je samo za režijske troškove, ali direktno, bez ikakvih daljnjih obrazloženja, imamo samo dokaz da su oni u ovom trenutku zatvoreni. Ako će biti potrebe i dalje, a nadamo se da neće, za svibanj i lipanj napravit ćemo novi fond, iznaći ćemo sredstva da idemo i u drugu rundu ovakve direktne pomoći – objasnio je Jakopović.

Kao drugu pomoć najavio je kreditnu liniju koje nema u ovom trenutku u Hrvatskoj i to je isključivo za obrtna sredstva.

– Sve mjere koje imamo kroz HAMAG-BICRO i kroz ostalo su većinom investicijske, može se koristiti do 30-ak posto za obrtna sredstva, a ovo će biti isključivo mala kreditna linija, do 50 tisuća kuna, za te pogođene obrtnike, a mogu se javiti i drugi, koje će biti na vrlo jednostavan način. Oni će sa zadužnicom, uz garanciju naše Garancijske agencije GARE, u našoj matičnoj banci dobiti kreditna sredstva do 50 tisuća kuna. U ovom trenutku imamo oko 5 milijuna kuna za takvu namjenu, ali ćemo po potrebi to moći i proširiti – najavio je županijski pročelnik.

Svi obrasci će biti od 15. travnja dostupno na web stranicama sa svim detaljnim objašnjenjima. Prvi dio počinje s isplatom nakon odluke Županijske skupštine koja će biti u petak 17. travnja, a prvi realni datum za isplatu je 20. travnja.

– Imamo potpuno jasnu sliku, po različitim osnovama to je okvirno milijun kuna iz ovih plaća i Fonda solidarnosti, a razlika je iz poklona gospodina Štromara i hrvatske države koji su odbijali platiti svoje dugove pa i zateznih kamata koje nam je država morala platiti koje smo dobili kao poklon, pa sad koristimo dio tog nenadanog suficita. U svakom zlu neko dobro. To je taj izvanredni prihod koji sad koristimo i zato još imamo i rezervu za dalje,m bude li potrebe. Možemo izdvojiti sredstva i za daljnju pomoć – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

m.furlan/sjever.hr 10.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.