Now Reading:
ČAČIĆ O DRŽAVNIM MJERAMA “Nedostaje jamstveni fond koji će držati leđa tvrtkama”
Full Article 2 minutes read

ČAČIĆ O DRŽAVNIM MJERAMA “Nedostaje jamstveni fond koji će držati leđa tvrtkama”

Varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji komentirao mjere Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa.

Pohvalio sam mjere države, one su više-manje pratile prijedloge koje sam i osobno javno dao par dana prije toga, kritizirajući prve mjere koje su bile prodavanje magle. To je bilo dobro, a što nije bilo dobro? Profesor ekonomije sa splitskog sveučilišta koji se bavi modeliranjem procesa potvrdio je moju osnovnu primjedbu da je upotrijebljen ponovno činovnički birokratski mozak koji je poručio privredi „nemojte raditi, padnite ispod 50 posto, da bi imali potpuno oslobođenje od poreza i doprinosa” – rekao je župan Čačić.

Kao još jednu stvar koja nije dobra, župan je naveo izostanak jamstvenog fonda.

– Moratorij na kreditima za investicije je u prirodi stvari. Banke neće to naplaćivati jer ne mogu naplatiti, nemaju od koga, nego će to prebaciti na kraj otplate. Ono što Vlada treba napraviti, ono što su napravile gotovo sve europske države je jamstveni fond koji će držati leđa tvrtkama sad kad im treba novac. To Hrvatska još nije napravila, a mora. Ne samo za turizam, ne samo za izvoz jer i svi drugi su gospodarstvo ove zemlje i svi će imati problem s likvidnošću. Imaju ga i danas jer nije ovih 4 tisuće sve što ljudima treba dati. Jedna naša mala reakcija na razini onoga što mi možemo učiniti pa čak i na ovoj razini poruke odricanja od plaće. Znam da to Vlada ne može tako lako napraviti, ali ovdje je poruka „pojednostavimo, dajmo za obrtna sredstva samo potpis, ništa drugo”. U Vladinim mjerama to nije tako jednostavno i puno je veće, ali suština je ista – rekao je župan Čačić dodavši kako Vlada mora na sebe preuzeti dio rizika jer banke neće preuzimati rizik.

– Tamo gdje moraju i gdje ne mogu naplatiti će preuzeti, ali da daju novi novac? Neće ga dati, ako netko ne bude držao leđa tvrtkama. Tvrtke nek preuzmu rizik do svojih poslovanja, vrijednosti i hipoteka, ali kolateral mora biti država, kao što je ovdje Varaždinska županija kolateral s GARA-om u financiranju ovih obrtnih sredstava – kazao je župan Radimir Čačić.

m.furlan/sjever.hr 10.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.