Now Reading:
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA BEZ NOVOZARAŽENIH Noćas od ponoći nova pravila vezana uz propusnice?
Full Article 4 minutes read

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA BEZ NOVOZARAŽENIH Noćas od ponoći nova pravila vezana uz propusnice?

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj oboljenja koronavirusom, a ukupan broj oboljelih u našoj županiji je i dalje 32. Ozdravilo je ukupno sedam osoba, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 24 osobe koje su dobrog općeg stanja, dok je jedna osoba još uvijek na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Istaknuo je to na današnjoj presici načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.
-Vrijedi napomenuti da je Varaždinska županija imala prvi registrirani slučaj oboljenja koronavirusom još 2. ožujka i više je dana zapravo imala veći broj oboljelih nego sam grad Zagreb. S obzirom da u 38 dana imamo svega 32 potvrđena slučaja oboljenja, sigurno možemo biti zadovoljni situacijom, no nikako ne smijemo misliti da je naša borba protiv nekontroliranog širenja zaraze već završila. U preventivnoj mjeri samoizolacije su 1.603 osobe, od kojih je 91 osoba kontakt oboljelih. Tijekom jučerašnjeg dana u Varaždinskoj su županiji testirane 44 osobe, a ukupno ih je dosad testirano 597 – rekao je Vugrin te dodao:
-Već danas u županijskom Zavodu za javno zdravstvo imamo kapacitet testiranja 50 ljudi, unutar sljedećih tjedan dana će se to povećati na 100 testiranja uzoraka dnevno, tako da smo postali autonomni, ne ovisimo o Zagrebu i puno brže dobivamo povratne rezultate testiranja. Ovog tjedna će se brisevi početi uzimati i u dežurnoj COVID ambulanti Doma zdravlja, u Kolodvorskoj ulici, a svi liječnici obiteljske medicine će tijekom dana dobiti potrebne informacije.

Vugrin je dodao da je u posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije i 51 slučaj kretanja bez valjane propusnice.

Ono što mnoge također zanima i što je izazvalo brojne primjedbe, ali i inicijative, su propusnice. Prema svemu sudeći, s njima u vezi doći će do velikih promjena koje će mnogi građani vjerojatno dočekati s odobravanjem i olakšanjem.

-Budući da na području Varaždinske županije imamo 28 jedinica lokalne samouprave, kretanje naših građana bilo je izrazito ograničeno i u samom startu su već postojale inicijative da se omogući barem kretanje među susjednim općinama koje su neposredno intenzivno povezane. Razlog je bio da se nepotrebna administracija smanji, a inicijativa je stigla iz ludbreškog kraja. U ponedjeljak je od strane našeg županijskog, ali i više drugih županijskih stožera bila komunicirana na redovitoj koordinaciji s Nacionalnim stožerom. Naravno, ukoliko to epidemiološki bude prihvatljivo. Na tu mogućnost se odmah nadovezalo više općina i gradova s područja Varaždinske županije, a ivanečko područje je tu inicijativu već i konkretiziralo, sporazumom za dva grada i četiri općine, još prije dva dana. Jučer je Nacionalni stožer donio odluku o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koja definira da se pod mjestom prebivališta ili stalnog boravka može smatrati i administrativno područje više jedinica lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jednu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području i dijele zajedničke rizike kada zaključuju sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite. S obzirom na tu odluku i činjenicu da je već niz jedinica lokalne samouprave već pokrenuo i istaknuo inicijativu za takvim sporazumima, zatražili smo još jučer od svih lokalnih stožera da pošalju svoje prijedloge, s obzirom da se sporazumi upućuju Ravnateljstvu civilne zaštite putem županijskih stožera. Danas očekujemo prijedlog i sporazume od strane svih JLS koje ćemo, prema proceduri, proslijediti Nacionalnom stožeru, usuglasiti postupanje s PU varaždinskom i time bi se sporazumi mogli primjenjivati već noćas od ponoći. To znači da će se stanovnici općina i gradova, obuhvaćeni jednim sporazumom, moći unutar tih gradova i općina moći kretati bez propusnica – kazao je Vugrin.

Dodajmo da su područja za propusnice gradovi Varaždin, Novi Marof i Varaždinske Toplice s općinama, zatim Ludbreg s općinama te potom gradovi Ivanec i Lepoglava s općinama.

nk i ak/sjever.hr

09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.