Now Reading:
U Varaždinu potpisan sporazum o propusnicama: od sutra bez propusnice od Marofa do granice
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu potpisan sporazum o propusnicama: od sutra bez propusnice od Marofa do granice

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak je potpisan Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite – uređivanju međusobnih odnosa u izdavanju propusnica za ulazak i izlazak s mjesta prebivališta i stalnog boravka kao mjere za sprječavanje širenja koronovirusne bolesti COVID-19.

Na poziv gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka sporazum su potpisali gradonačelnici Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te načelnici, odnosno predstavnici općina Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica, Ljubešćica, Breznički Hum, Visoko i Breznica.

Na temelju odluka općinskih i gradskih stožera Civilne zaštite, a zahvaljujući dogovoru i potpisanom sporazumu, građani na području tih gradova i općina moći će se kretati bez propusnica.

Gradonačelnik je izjavio kako je danas donesena Odluka o dopuni Odluke kojom se omogućilo da se prebivalište i boravište smatra i ono područje za koje se zajednički dogovori više jedinica lokalne samouprave te da se unutar toga područja građani mogu nesmetano kretati.

– Grad Varaždin, Grad Varaždinske Toplice i Grad Novi Marof i 14 općina zajedno su danas potpisali sporazum kojim su uređeni međusobni odnosi te je građanima time omogućeno da se unutar granica tih 17 jedinica lokalne samouprave mogu nesmetano kretati. Formirana je i koordinacija svih stožera te je stupanj ugrožavanja od koronavirusa i dalje jednak kao što je bio prije te se ovime samo omogućava građanima da lakše unutar granica navedenih područja mogu obavljati poslove koje su i do sada obavljali na prirodnom, dnevnom migracijskom području. No i dalje se ne preporuča građanima da putuju, te ih i dalje pozivamo da ostanu u svojim kućama, već samo izađu u slučaju neodgodivih obaveza. Potpisivanjem ovog sporazuma dobiva se da nema više toliko administracije te se oslobađa policija i policijski djelatnici koji su do sada morali biti u patroli da mogu obavljati poslove praćenja ljudi koji su u izolaciji i karanteni te da pojačano obilaze mjesta gdje se okuplja više građana te zajedno s civilnim stožerima prate stanje u gradovima i općinama s kojima je potpisan sporazum. Ophodnje će time biti pojačane s policijskim patrolama. Radi zaštite zdravlja stožeri civilne zaštite i policija provjeravat će stanje u navedenim gradovima i općinama – izjavio je Čehok.

Preporuka je gradonačelnika i načelnika navedenih gradova i općina i da u subotu sve trgovine rade do 15 sati, ne duže, iako je nacionalni stožer dopustio do 20 sati.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar napomenuo je da su sve protuepidemiološke mjere i dalje na snazi, što znači zabranjeno okupljanje, dječja i sportska igrališta i dalje su van upotrebe, te potreba držanja socijalne distance.

Sporazum o propusnicama upućen je policiji te županijskom stožeru Civilne zaštite, a kako je predviđeno, primjena sporazuma trebala bi početi sutra ujutro.

sjever.hr

09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.