Now Reading:
Ravnatelj OBV Kudelić upozorava:”Moramo biti svjesni da bi ovakva situacija mogla potrajati još najmanje dva mjeseca”
Full Article 3 minutes read

Ravnatelj OBV Kudelić upozorava:”Moramo biti svjesni da bi ovakva situacija mogla potrajati još najmanje dva mjeseca”

kudelić

Varaždinska Opća bolnica dobila je nedavno donaciju zaštitne opreme, odnosno 500 vizira, koji su, kako je napomenuo i sam ravnatelj Nenad Kudelić od neprocjenjive vrijednosti u ovom trenutku. Tražen da komentira stanje sa zalihama zaštitne opreme u Općoj bolnici Varaždin napomenuo je da svugdje u svijetu vlada veliki problem sa nabavkom zaštitne odjeće i opreme budući se većina toga proizvodila u Kini.

-Kako je sama bolest započela u Kini veliki broj pogona je bio izbačen iz funkcije. Čak i velike tvornice iz Europe nisu mogle proizvoditi zaštitnu odjeću jer nisu imale reprometerijal koji također dolazi iz Kine. Sve bolnice u Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i svijetu, bore se sa kroničnim nedostatkom zaštitne opreme i bore se s tim problemom na različite načine. Mi u suradnji sa našim Stožerom civilne zaštite Varaždinske županije, sa Nacionalnim stožerom i kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, dobivamo s vremena na vrijeme zaštitnu opremu i trenutno još uvijek imamo te opreme. Ja se iskreno nadam da će se još više te opreme nabaviti. Nešto je RH-a dobila dosada iz donacija, a hvalevrijedni su napori naših gospodarstvenika koji su se uključili u proizvodnju zaštitne opreme i zaštitnih maski.

Na pitanje da komentira situacija u Varaždinskoj županiji, gdje već pet dana nije bilo novooboljelih od koronavirusa, Kudelić je kazao da je to dobra vijest, no, nema da nema mjesta opuštanju.

-I dalje vrijedi poruka koju ponavljamo iz dana u dan “ostanite doma”. Dolazi lijepo vrijeme koje nas mami van. Izbjegavajte zajednička okupljanja. Za par dana dolazi nam uskrsni blagdan koji jest obiteljski blagdan ali u ovoj situaciji treba izbjeći okupljanja. Samo izbjegavanjem većih okupljanja, držanjem socijalne distance, možemo ovu epidemiju držati pod kontrolom. To što u nekim bolnicama posljednjih dana nije bilo novooboljelih ne znači da je epidemija gotova. Moramo biti svjesni da je ovo situacija koja će, prema procjenama, potrajati još najmanje dva mjeseca – upozorio je Kudelić.

s.kalajdžija/sjever.hr 05.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.