Now Reading:
U Zagorju nema novih zaraženih. Među zaraženima i zdravstvena djelatnica
Full Article 5 minutes read

U Zagorju nema novih zaraženih. Među zaraženima i zdravstvena djelatnica

-Od prekjučer na jučer imali smo pet novih pozitivnih: po jedan iz Oroslavja, Pregrade, s područja Desinića, iz Krapinskih Toplica i područje Petrovsko – rekao je na redovitoj konferenciji za novinare načelnik Sožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek.
-Ono što nas veseli je da od jučer do danas nemamo novih pozitivnih. Uzeto je 18 novih briseva i svi su negativni. Je li to rezultat našeg apela da se ljudi drže izolacije i propisa, vidjet ćemo u narednom razdoblju. Napravili smo jednu analizu i vidi se da nema naglih skokova – kazao je Ferek-Jambrek dodavši:
-Na današnji dan imamo 31 pozitivnog na području Pregrade, 14 pozitivnih na području Krapine, osam osoba Hum na Sutli, po četiri osobe iz Zaboka i Oroslavja,dvije osobe Donja Stubica i po jedna osoba u Jesenju, Radoboju, Desiniću, Krapinskim Toplicama i Petrovskom.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana istaknuo je da je jučer iz izolacije na kućno liječenje otpušteno dvoje pacijenata koji se osjećaju bolje.
-Imali smo veliku navalu na našu trijažu, ali svi nalazi su negativni. Situacija se poboljšala, trenutno imamo šest pacijenata u boksevima i danas ćemo ih premjestiti na odjele. Jedan od pacijenata skoro je završio na respiratoru, ali stanje mu se poboljšalo i sad je stabilnije. Svi naši djelatnici koji su u samoizolaciji se osjećaju dobro, nemaju simptome i mi ćemo ih testirati u nedjelju pa se nadam da će se u ponedjeljak vratiti na posao. Uz pacijenta koji je bio u intenzivnoj, još je pet pacijenata bilo u tom prostoru, većina na respiratoru. Svi pacijenti su skinuti s respiratora, boljeg su zdravstvenog stanja, njih ćemo testirati i nadamo se negativnim nalazima – rekao je Vančina i dodao:
-Mi smo prekjučer imali gotovo 30 briseva koje smo poslali u Zagreb. Bio je jedan dan problem, a s današnjim smo danom uspostavili suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i njima smo poslali dio briseva, da odteretimo Zagreb.

Na pitanje postoji li mogućnost, koju je najavio ministar Vili Beroš, da onkološki bolesnici iz Dubrave budu operirani u Zaboku, Vančina je odgovorio:
-Opća bolnica Zabok operira onkološke bolesnike i prihvatiti ćemo sve one koje možemo kvalitetno i dobro zbrinuti. Informacije sam i ja čuo iz novina, mislim da ćemo u narednom razdoblju moći razgovarati oko toga.

Poruka pred vikend: Nema druženja, okupljanje, možete se sami prošetati vani, bez kontakta

Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije objasnio je kako napreduje situacija s pacijentima za koje je prekjučer utvrđeno da su zaraženi koronavirusom:
-Za troje pozitivnih imamo poveznicu, međutim za jednu osobu nemamo vezu i ta osoba je zdravstveni djelatnik, radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama. Kolege iz Zavoda za javno zdravstvo jučer su počeli s anketiranjem kontakata i dosad je anketirano više od 30 osoba koje su bile na radnom mjestu s tom djelatnicom, ali i obiteljske kontakte. I dalje smo u fazi anketiranja i traženja.
Lipovac je uputio i poruku i upozorenje građanima, budući da se ovog vikenda očekuje lijepo vrijeme:
Sve mjere i dalje vrijede, nema druženja, okupljanje, možete se sami prošetati vani, bez kontakta i s razmakom od dva metra. Naravno, ako niste u samoizolaciji – ako jeste, ne izlazite!

Danas zaštitni viziri i policajcima

Jučer je počela isporuka zaštitnih vezira koji se izrađuju u Srednjoj školi Krapina, o čemu je na presici govorio Ivica Rozijan, ravnatelj Škole.
-Jučer je bila prva isporuka zaštitnih maski prema našim ljudima koji su najizloženiji u borbi protiv koronavirusa i bilo je isporučeno 35 zaštitnih maski Hitnoj službi Krapinsko-zagorske županije. Drago mi je što danas možemo isporučiti 40 zaštitnih maski Policijskoj upravi Krapinsko-zagorske županije. Idućih dana ćemo isporučivati dnevno po 40 zaštitnih maski za sve one koji su najizloženiji na području županije, naravno, u suradnji s našim stožerom i našim osnivačem Krapinsko-zagorskom županijom.

Na donaciji je zahvalio načelnik PU, Robert Pavić:
-Ovo dodatno opremanje policijskih službenika zasigurno će pridonijeti još većoj sigurnosti naših policajaca koji su na terenu i granici izloženi fizičkim kontaktima sa svim osobama, ali i njihovoj psihološkoj stabilnosti u daljnjem provođenju zadaća koje imamo.

Pavić je iznio i podatke vezane uz kršenje mjera samoizolacije na području županije:
-U kršenju mjera samoizolacije dosad smo zatekli 29 osoba i za njih je podnijeto izvješće Državnom inspektoratu koji je zadužen za izdavanje prekršajnih naloga. Za sve te osobe radi se o prekršajnim sankcijama, a azneno djelo „Širenje i prenošenje zaraznih bolesti” na području naše županije dosad nije evidentirano.

a.kučić/sjever.hr

03.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.