Now Reading:
INA ove godine kreće s istraživanjima u Podravini, a iduće u Međimurju!
Full Article 3 minutes read

INA ove godine kreće s istraživanjima u Podravini, a iduće u Međimurju!

ina

Pandemija koronavirusa i gospodarska kriza koju je prouzročila u dijelu je javnosti izazvala zabrinutost i strahove da bi mogla dovesti i do nestašice osnovnih energenata, kao što je nafta. Ipak, takve su brige neutemeljene, pogotovo zato što je INA – hrvatska nacionalna naftna kompanija – unatoč pandemiji koronavirusa osigurala kontinuitet proizvodnje nafte i plina, kako u Hrvatskoj tako i na stranim tržištima, u Egiptu i Angoli, gdje posluje – piše Jutarnji.hr.

Dapače, unatoč svim problemima s kojima je domaće gospodarstvo suočeno, INA je pokazala jasnu ambiciju da nastavi značajno ulagati u istraživanje i razvoj zaliha ugljikovodika u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske potvrdila je ponude INA-e kao najbolje za istražna područja Drava-03, Sjeverozapadna Hrvatska-1 te za Dinaride-14 te donijela Odluku o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za navedene istražne prostore. Uskoro se očekuje potpis ugovora, nakon čega će INA početi s realizacijom istražnih planova u narednih pet godina.

Uz ranije dodijeljen istražni prostor Drava-02 u lipnju 2016. te nova tri prostora, INA će povećati ukupnu površinu dostupnu za istraživanje ugljikovodika u RH na ukupno oko 9000 km2 što joj daje snažan potencijal za nastavak proizvodnih aktivnosti u Hrvatskoj.

Da bez novih istraživanja nema niti nove proizvodnje, INA je dokazala lani u srpnju kada je na istražnom prostoru Drava-02 Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće plina na prospektu Severovci, u blizini postojećih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac. Ispitivanjem je u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53.000 kubika na dan.

Inače, kompanija je na istražnom području Drava-02 do sada uložila oko 100 milijuna kuna i nastavlja s istražnim radovima na ovom području, te će početi s istraživanjima na novim područjima koja su joj nedavno dodijeljena. Tako bi nova 2D seizmička snimanja podzemlja na prostoru Podravine trebala biti izvedena već u ovoj godini, a na prostoru Međimurja u 2021.https://novac.jutarnji.hr/aktualno/traze-se-nova-lezista-unatoc-pandemiji-ina-nastavlja-ulagati-u-razvoj-svojih-rezervi/10136806/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr Foto Facebook INA 02.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.