Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji 28 zaraženih, proglašena elementarna nepogoda za Gornju i Donju Stubicu
Full Article 3 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji 28 zaraženih, proglašena elementarna nepogoda za Gornju i Donju Stubicu

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 28 slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravanatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je uzeto 100 briseva.

– Moram reći da pacijenti koji su tijekom jučerašnjeg dana pristigli u našu izolaciju su testirani, zapravo svi pacijenti koji se nalaze u izolaciji, izuzev jednog pacijenta koji leži otprije koji je bolje, više nema temperaturu, od svih ovih pet pacijenata su uzeti brisevi i čekamo nalaze, tako da u prostoru izolacije imamo pacijente koji su lošijeg, odnosno srednjeg stanja i čekamo nalaze – rekao je Vančina te pozvao građane da ostanu doma, a ako izlaze, da se odjenu toplo kako se ne bi dodatno opteretila bolnica. Rekao je i da jučerašnja situacija u bolnici rezultirala samoizolacijom 19 medicinskih sestara i 6 liječnika.

– Pacijenti koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su i dalje gore, dobrog su stanja, brinemo se za njih i postupamo s njima kao na sumnju za COVID pozitivne. Potreban nam je sada i veći broj odijela zbog cjelokupne situacije, dok se tih šest pacijenata ne raščisti – dodao je Vančina.

Epidemiolog Ivan Lipovac rekao je da su u procesu traženja kontakata novozaraženih kako bi se stavili u samoizolaciju i suzbilo daljnje širenje bolesti.

Župan Željko Kolar rekao je kako im je potrebna pomoć u sanitetskom materijalu jer su vrlo male zalihe.

Također, donijeta je odluka o proglašenju elementarne nepogode za grad Donju Stubicu i za općinu Gornju Stubicu na temelju zahtjeva gradonačelnika Nikole Gospočića i načelnika Jasmina Krizmanića, koji su formirali svoje timove i obišli teren te napravili prve procjene štete od elementarnih nepogoda.

– Na temelju tih podataka je utvrđeno da je šteta na području općine Gornja Stubica preko 30 milijuna kuna, a na području grada Donja Stubica preko 10 milijuna kuna, što nekoliko puta prelazi ne samo 20 posto izvornih prihoda koliko je potrebno da se proglasi elementarna nepogoda, nego nekoliko puta proračun, pogotovo u Gornjoj Stubici. Postoji i mogućnost da nakon što komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda prođe kompletnu općinu Marija Bistrica, da se i za Mariju Bistricu proglasi elementarna nepogoda. U ove štete se ne ubrajaju štete na crkvama, na objektima pod zaštitom spomenika kulture. Ima šteta u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici – objasnio je župan Kolar.

Dodao je i da od nedjelje 12 obitelji ne živi u svojim objektima, a nakon obilaska komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Gornje Stubice ustanovljeno je da će se 30-ak objekata morati srušiti, a prema sadašnjim podacima za Donju Stubicu to će biti 12 objekata.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek osvrnuo se na izdavanje propusnica. Zamolio je građane da ne putuju nepotrebno te podsjetio da županijski stožer nije nadležan za izdavanje propusnica.

– Ponavljam, propusnice izdaju poslodavci, liječnici opće prakse i lokalni stožeri, stožeri općina i gradova – istaknuo je načelnik Stožera.

m.furlan/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.