Now Reading:
Evo kako se gradovi središnje i sjeverne Hrvatske nose sa krizom vezanom uz epidemiju koronavirusa i kako će pomoći gospodarstvu i građanima
Full Article 8 minutes read

Evo kako se gradovi središnje i sjeverne Hrvatske nose sa krizom vezanom uz epidemiju koronavirusa i kako će pomoći gospodarstvu i građanima

Kako situacija s pandemijom corona virusa iz dana u dan postaje sve ozbiljnija, a broj oboljelih raste, donose se i sve ozbiljnije mjere na državnoj i lokalnoj razini kako bi se pokušalo spriječiti daljnje širenje zaraze.

Nakon zatvaranja vrtića i škola, a potom i ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara, mjere su podignute na još veću razinu a gradovi praktički stavljeni u karantenu – ukinut je međugradski javni prijevoz, skraćeno radno vrijeme trgovina i zabranjeno okupljanje i nepotrebno zadržavanje na javnim površinama… S obzirom na katastrofalne posljedice koje će kriza zbog korone imati na gospodarstvo, a pogotovo ugostitelje, sve više gradova izlazi s konkretnim mjerama pomoći…piše portal Gradonačelnik.hr.

Evo kako gradovi sjeverne i središnje Hrvatske pomažu gospodarstvenicima ali i građanima u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom.

Grad Đurđevac oslobodit će roditelje plaćanja dječjeg vrtića kao i školske prehrane te produženog boravka u školama.

– Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca ne provedu u vrtiću. Osim toga, roditelji se oslobađaju plaćanja usluga školske prehrane i produženog boravka sukladno broju dana izostanaka učenika iz škole. Ukoliko su roditelji već platili puni iznos navedenih usluga za mjesec ožujak, razlika koju su platili za one dane kada djeca nisu bila u školi ili vrtiću prenijet će se na budući period kad opet krene nastava u školi i programi u vrtiću – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Za djecu koja nemaju gdje biti, Grad je organizirao dežurstvo u školi i vrtiću.

S ciljem pomoći gospodarstvu i stanovništvu Pregrade, gradonačelnik Marko Vešligaj donio je odluku da se u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine pa do prestanka mjera Vlade Republike Hrvatske roditelji s područja Grada Pregrade, korisnici usluga DV Naša radost, oslobađaju plaćanja navedenih usluga. Isto se odnosi i na roditelje s područja Grada Pregrade čija djeca borave u vrtićima u drugim jedinicama lokalne samouprave, a Grad im sufinancira dio troškova boravka u tim vrtićima.

Pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarske djelatnosti privremeno se daje odgoda plaćanja komunalne naknade od 1. do 6. mjeseca 2020. godine do 15.7.2020., s mogućnošću produljenja te kasniju obročnu otplatu. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti, a u zakupu su javnih površina na području grada Pregrade oslobađaju se obveze plaćanja zakupnine u cijelosti za vrijeme trajanja obustave rada. I privremeno se obustavlja naplata svih prisilnih naplata prihoda.

Gradonačelnik je i pozvao na štednju svih proračunskih korisnika Grada Pregrade, ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada. Zato do daljnjega nema zapošljavanja, nepotrebni rashodi se režu, obustavljaju kapitalne investicije, planirani natječaji i javni pozivi kao i većina manifestacija.

Svojim sugrađanima obratio se je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i napomenuo da će Stožer civilne zaštite Grada Klanjca u suradnji s policijom svakodnevno pratiti primjenu propisanih mjera zaštite i promptno reagirati u slučaju potrebe. Istaknuo je da je zabranjeno korištenje dječjih igrališta. Zahvalio se je sugrađanima koji su se javili za volontiranje Stožeru civilne zaštite, Gradskom društvu Crvenog križa i ostalim službama.Dežurni telefon za dostavu namirnica i lijekova Gradskog društva Crvenog križa Klanjec 095/569-2088 otvoren svaki dan od 8:00 do 18:00 sati.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić predstavio je na današnjoj konferenciji za medije ekonomske mjere za ublažavanje gospodarskih posljedica na području grada Koprivnice.

„Predložit ćemo Gradskom vijeću izglasavanje kriznih mjera potpore gospodarstvu. Mjere će biti usmjerene prema firmama i obrtima koji su zbog pandemije morali prekinuti rad. Radi očuvanja radnih mjesta isplaćivat ćemo direktne potpore pogođenim poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će Država sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna. Sredstva za mjere bit će predložena Gradskom vijeću preraspodjelom sredstava Proračuna iz Mjera potpore gospodarstvu i poljoprivredi te preraspodjelom drugih stavaka iz proračuna. Trenutno se radi o iznosu od oko 1,5 mil. kuna“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Novim mjerama, Grad će poslovne subjekte osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost. Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom za sve mjesece prekida rada. Konačni obračun će se napraviti naknadno, u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu i odlukama Gradskog vijeća. Za evidenciju pogođenih subjekata, koristit će se prijave i potvrde prema i od tijela RH. U cilju osiguranja likvidnosti Proračuna Grada Koprivnice predlaže se umanjenje rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama koje u ovom razdoblju neće provoditi aktivnosti ili će ih provoditi u ograničenom opsegu.

Gradskim ustanovama i firmama zabranit će se nova ulaganja dok posljedice krize ne budu precizno utvrđene. Sve započete investicije i radovi se nastavljaju prema planu“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić“, te naveo još neke mjere koje će biti uvedene od strane Grada.

Svim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca, a pogođeni su mjerama zaštite od širenja koronavirusa neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera. Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa. Poduzetnicima koji su pogođeni mjerama zaštite od širenja koronavirusa se neće obračunavati odvoz komunalnog otpada za vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja koronavirusa. Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta, a uplatnice će dobiti u travnju s umanjenim iznosima. Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada, već će ostati na razini veljače. Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.

Najave mjera za pomoć gospodarstvu i stanovništvu najavio je i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Pa se tako beskamatno odgađa naplata komunalne naknade za građane na 90 dana, a isto i za poslovne subjekte, kojih se dodatno oslobađa u cijelosti plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih prostora u vlasništvu Grada i to za razdoblje u kojem se djelatnost ne obavlja. Nadalje, oslobađa se plaćanje jednomjesečnog učešća roditelja za smještaj djece u vrtiće i to u punom iznosu do ekonomske cijene Gradskog vrtića, plaćanje ukupnih troškova produženog boravka za djecu u osnovnoj školi za vrijeme trajanja epidemije te plaćanje troškova prehrane u osnovnim školama za vrijeme obustave nastave.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek izvjestila je da će roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića Uzdanice, s obzirom da je vrtić 16. ožujka zatvoren. Roditeljima čija djeca pohađaju neki od vrtića izvan Grada nastavit će se financiranje smještaja.

jasenka auguštin pentek

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač najavio je da neće naplaćivati komunalne naknade u narednom periodu.

– Svi se trebaju pridržavati naputaka nacionalnog i gradskog stožera civilne zaštite. Ono što mi možemo je dijelom osigurati financijska sredstva. Najčešće lokalna samouprava nastrada u ovakvim teškim trenucima i ostaje bez velikog dijela vlastitih prihoda. Trenutno imamo stabilno stanje u proračunu. Sve naše projekte i programe koje smo započeli ćemo i završiti. One koje ugovaramo nove, za njih ćemo ići u nešto dulje rokove izvršenja pa onda i plaćanja. Za vrijeme kad traju napuci i izvanredno stanje, mi odlukom vodstva Grada, gradonačelnika i njegovih zamjenika s predsjednikom Gradskog vijeća i zamjenicima, nećemo naplaćivati i vršiti prisilnu naplatu komunalne naknade te ćemo prolongirati samu naplatu za čitavo vrijeme trajanje ove izvanredne situacije – najavio je gradonačelnik Novog Marofa.https://gradonacelnik.hr/home-glavna-vijest/pandemija-korone-zatvaraju-se-skole-i-vrtici-u-istri-gradovi-otkazuju-sva-javna-dogadanja-zatvaraju-se-gradski-bazeni-i-dvorane/

www.sjever.hr/Gradonačelnik.hr 24.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.