Now Reading:
FOTO U Zagorju najgore stradalo naselje Slani Potok – gotovo nema kuće koja nije oštećena
Full Article 2 minutes read

FOTO U Zagorju najgore stradalo naselje Slani Potok – gotovo nema kuće koja nije oštećena

Župan Željko Kolar u obilasku je Krapinsko-zagorske županije i područja koja su pogođena potresom koji je jutros zatresao Hrvatsku.

– Mi smo sad na području općine Gornja Stubica, u naselju Slani Potok, koje je najteže stradalo u ovom potresu, praktički nema ni jedne kuće koja nije pretrpjela oštećenje. Ako ništa drugo, onda je raskrivena, popadali su crjepovi sa krovišta, a ima 6-8 kuća iz kojih se momentalno trebaju evakuirati obitelji i već i jesu. Na prvu procjenu, tolika su oštećenja da u njima nije moguće živjeti. Odvajali su se nosivi zidovi i stvarali pukotine od 20-30 cm, tu je sva statika poremećena. Nekim kućama prijeti kroz dodatno podrhtavanje tla i totalno rušenje – rekao je župan te dodao da oštećenih kuća ima i u Donjoj Podgori.

Kolar je pohvalio brze reakcije Stožera civilne zaštite općina Donja i Gornja Stubica koji su promptno reagirali, kao i sve ostale službe, prije svega vatrogasci i komunalna služba.

– Na području županije je tri puta intervenirala hitna, imali smo dva šivanja uslijed pada slika na glave osoba i to je hitna izvršila na licu mjesta. Imali smo i ozljedu prilikom izlaska iz objekta – svećenik iz Nacionalnog svetišta Marija Bistrica pretrpio je teži pad, ima prijelom noge. Ljudskih žrtava na svu sreću nije bilo, a to je, kad vidite kakva je situacija u kućama, zapravo čudo – naglasio je župan Kolar.

Ujedno je podsjetio i na ozbiljnost situacije vezane uz koronavirus.

– Posebno naglašavam, s obzirom da imamo 428 osoba koje su u samoizolaciji na području Krapinsko-zagorske županije, a ovdje ih je na području Donje i Gornje Stubice ih imamo 15-ak, molim i apeliram na njih da bez obzira na ovo stanje, da se strogo pridržavaju uputa Stožera, kako njih tako i njihove ukućane. Ovo je vidljivi neprijatelj, za kojeg vjerujem da je kraj, da će se smirivati, da neće biti dodatnih udara. Međutim, onaj nevidljivi nam i dalje prijeti. Bez obzira na izvanredno stanje koje imamo na terenu, moramo čitavo vrijeme razmišljati i o tome. Svim ljudima s kojima smo u kontaktu podijelili smo dodatne količine zaštitnih sredstava – pojasnio je krapinsko-zagorski župan.

sjever.hr 22.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.