Now Reading:
Četvrti slučaj koronavirusa u Varaždinu, uskoro završava samoizolacija prvih osoba pod nadzorom
Full Article 2 minutes read

Četvrti slučaj koronavirusa u Varaždinu, uskoro završava samoizolacija prvih osoba pod nadzorom

Vugrin

U Varaždinskoj županiji potvrđen je četvrti slučaj zaraze koronavirusom, a načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Robert Vugrin rekao je da se radi o muškatcu koji je bio u kontaktu s drugozaraženim.

– Radi se o muškarcu mlađem od 40 godina koji je od jučer u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin s blažim simptomima. To je osoba koja je bila u bliskom kontaktu s drugozaraženom osobom. Jasno je da je samim tim povećan broj osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji, koji je sada preko 150 pod nadzorom – kazao je Vugrin.

– Vezano za prvozaraženu osobu, nemamo niti jedan novi slučaj potvrđene zaraze. Dapače, zdravstveni nadzor traje 14 dana i ovaj vikend završava tako da ćemo imati prve osobe koje će biti otpuštene iz samoizolacije. To je pozitivno – nastavio je Vugrin te ponovi apel na pridržavanje preventivnih mjera.

– One su i dalje nepromijenjene. Izdvajam da se ne preporučuju organizirana putovanja u inozemstvo, za sve starije osobe od 60 godina i one koje boluju od kroničnih bolesti da izbjegavaju javna mjesta u vrijeme najveće posjećenosti. Apeliram da se izbjegavaju nepotrebne rutinske kontrole kod liječnika opće medicine i posjete u bolnicu, te da se ne organiziraju događanja za rizičnu grupu – pozvao je Vugrin.

– Također, apeliram na odgovorno ponašanje sugrađana, jer još imamo određenu razinu gripe, a takvi ljudi su znali dolaziti na javna mjesta. Apeliram i da se ne prikriva ili niječe boravak u zahvaćenim pokrajinama u Italiji u svrhu izbjegavanja procedure. Oni koji dobiju rješenje za samoizolaciju da se striktno pridržavaju uputa epidemiologa. Ovisimo o odgovornosti građana. Osobe nisu pod 24-satnim nadzorom, nisu u pritvoru i nemamo treću osobu koja bi nadzirala njihovo ponašanje – zaključio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

n.kalajdžija / sjever.hr

07.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.