Now Reading:
Obilježavanje Dana rudara – polaganje vijenca i izložba o rudarstvu u Murskom Središću
Full Article 2 minutes read

Obilježavanje Dana rudara – polaganje vijenca i izložba o rudarstvu u Murskom Središću

Mursko Središće

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast svim tim hrabrim ljudima u svijetu se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

Povodom obilježavanja Dana rudara u ponedjeljak su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće, bivši rudar Franjo Bogdan i članovi Rudarskog zbora ispred spomenika rudara u Gradskom parku u Murskom Središću položili vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća čelnici Grada i predstavnici udruga posjetili su tematsku izložbu o rudarstvu u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće pod nazivom „Povijest rudarstva u Murskom Središću“. Kao autori izložbe potpisuju se povjesničarka Mirna Ladašić i povjesničar Zoran Turk, ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“. Kroz izložbu je prezentirana povijest rudarstva na području Murskog Središća, s posebnim naglaskom na do sada nepoznate i nedovoljno istražene činjenice iz razdoblja prije Međimurskih ugljenokopa, kada su rudnici bili u privatnom vlasništvu. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati prilikom svakog događaja koji se održava u Centru za kulturu „Rudar“, kao i prilikom prodaje karata za nadolazeći program u CZK Rudar. Izložbu možete razgledati u četvrtak i petak, 5. i 6. ožujka, od 12.00 do 17.00 sati, u subotu, 7. ožujka, od 10.00 do 12.00 sati i u nedjelju, 8. ožujka, od 17.00 sati.

sjever.hr

05.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.