Now Reading:
10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca – uskoro milijunti posjetitelj
Full Article 5 minutes read

10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca – uskoro milijunti posjetitelj

U Krapini je u četvrtak svečano obilježeno 10 uspješnih godina rada Muzeja krapinskih neandertalaca, jednog od najsuvremenijih muzeja u Hrvatskoj, nositelja Oznake europske baštine.

Zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina nazočio je svečanosti. “Sretni smo i zadovoljni što je od 1966. godine, kada je otvoren Muzej revolucije pa do danas, sve išlo nekako svojim tijekom odnosno da je napredovalo. Napokon, cijelo Zagorje ima koristi od Muzeja, jer posjetitelji koji dođu u Muzej, obiđu i ostale dijelove Zagorja, netko toplice, netko svetište u Mariji Bistrici”, kazao je Kozina.

Na svečanosti je bio i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Aneđelko Ferek-Jambrek koji je rekao kako se svi možemo ponositi što imamo u Krapini. “Krapinsko-zagorska županija nismo imali delegacije iz bilo kojeg dijela svijeta koju nismo doveli u Muzej i koja nije bila oduševljena s viđenim. Sama nagrada koju je Muzej dobio 2018. godine, Muzej godine na nivou Europe i brojke posjetitelja govore više od svega”, kazao je Ferek-Jambrek.

U ime Ministarstva kulture na svečanosti je nazočila posebna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec koja je izjavila: “Ovo je prva okrugla obljetnica Muzeja i jedan je od vrlo uspješnih muzeja u Hrvatskoj. U Muzeju je najviša razina muzejske stručnosti, ali i muzejsku pedagogiju što se vidi u privlačenju publike iz zemlje i inozemstva kao i po velikom broju nagrada koje je ovaj Muzej dobio”.

Voditelj muzeja Jurica Sabol najavio je milijuntog posjetitelja.

– Brojimo još jako sitno do milijuntog posjetitelja. Milijun posjetitelja u 10 godina je zaista respektabilna brojka za Muzej u Krapini, za grad koji ima 12 tisuća stanovnika. Osim milijun posjetitelja, imali smo odrađenih 17 tisuća stručnih vodstava, vođenih tura, 16 tisuća sudionika na edukativnim programima, desetke izložbi, različita gostovanja, međunarodna djelovanja. Zaista smo bili koliko god smo mogli na svim područjima vrlo aktivni. Ljudi dolaze iz cijele Hrvatske i sa svih kontinenata, najviše iz Europe, ali tu su i egzotične zemlje poput Irana, Iraka, Južne Koreje, Kine, Japana, Novog Zelanda, Australije, Meksika, Kanade – rekao je Sabol te podsjetio na brojne nagrade koje je muzej dobio.

– Mi smo odmah po otvorenju primili nekoliko priznanja, nagrada, kako domaćih, tako i međunarodnih. Valja istaknuti brončanu medalju za inovacije u muzejskom postavu na generalnoj ICOM-ovoj konferenciji u Šangaju u Kini. Također smo bili nominirani i ušli u finale za izbor Europskog muzeja godine, međutim, što je vrlo često i normalno. Kada ste mladi i novi svi vas nagrađuju, ali treba i sada, nakon 10 godina zaraditi nagrade, pa ćemo vidjeti kako će nam to krenuti – dodao je Sabol.

Održan je i stručni skup pod nazivom „120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca“. Jedan od govornika bio je autor projekta i realizacije muzeja u Krapini, paleontolog Jakov Radovčić.

– Kada smo radili ovaj muzej, od samih početaka koncepcije, mislili smo da ovako skupi muzejski postavi zahtijevaju znatna financijska sredstva i da trebaju se mijenjati, ali nakon 20 ili 30 godina. Znanost se jako promijenila zadnjih 10 godina, posebice znanost o postanku čovjeka, evoluciji čovjeka – ima novih nalaza, ima novih tehnologija, novih spoznaja. Ono što s ponosom moram istaknuti jest da ovdje zapravo ne trebamo ništa mijenjati. Mi smo samo prošle godine neke stvari dodali. Dodali smo neke nove spoznaje koje su u međuvremenu otkrivene i moram reći da ćemo za dva-tri mjeseca još nešto dodati, ali nećemo ništa mijenjati još barem dva naredna desetljeća – kazao je Radovčić.

David Frayer sa Sveučilišta Kansas u SAD-u naglasio je da je ovo jedan od najboljih muzeja za neandertalce na svijetu.

– Vrlo je moderan i uči nas o tome što su neandertalci mogli. Mnogi misle da su bili glupi i primitivni, ali informacije koje možemo ovdje dobiti govore nam da su bili mnogo pametniji nego što smo mislili. Bio sam ovdje prije deset godina kada je još bio samo cement na podu. Pravo je zadovoljstvo vratiti se i vidjeti sve što je ovdje napravljeno, što je izloženo u muzeju – rekao je Frayer.

Na stručnom skupu su govorili i Veronioque Laroulandie, sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, Olaf Bininda-Emonds, sa Sveučilišta Oldenburg u Njemačkoj, te Davorka Radovčić iz Zagreba.

Postav Muzeja krapinskih neandertalaca napravljen je kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

n.kalajdžija/sjever.hr 27.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.