Now Reading:
Ministar Beroš poručio – maske nisu efikasne protiv širenja koronavirusa
Full Article 3 minutes read

Ministar Beroš poručio – maske nisu efikasne protiv širenja koronavirusa

U Ministarstvu zdravstva održana je u ponedjeljak izvanredna konferencija za novinare na kojoj je ministar Vili Beroš poručio da nema mjesta panici zbog širenja koronavirusa u Italiji i da je u preko 80 slučajeva zaraženih tim virusom klinička slika blaga. No, kazao je kako se ništa ne prepušta slučaju i da se sve radi da se spriječi ulazak virusa u Hrvatsku, a ako dođe do toga da se spriječi njegovo širenje.

-Pratit ćemo događaje iz trena u tren. Podignut ćemo stupanj pripravnosti na veću mjeru. Nema mjesta nikakvoj panici – umiruje javnost ministar.

Istaknuto je da su uvedene mjere nadzora nad osobama koje stižu iz talijanskih oblasti Veneto i Lombardija. No, osobe koje su jučer i prekjučer došle iz tih područja ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom već se radi o nadzoru bez ograničenja kretanja.

Pojašnjeno je da kod putnika koji dolaze iz tih područja, granični sanitarni inspektor će izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i epidemiolog će u narednih 14 dana provjeravati njihovo zdravstveno stanje. One osobe koje će imati simptome biti će odmah upućene u izolaciju.

Nešto veći problem je kod stranih državljana. Ako netko dolazi na jedan dan, takve osobe će dobiti dozvolu da uđu na jedan dan i da se vrate. Ako netko ima simptome, neće mu biti dozvoljeno da uđe u Hrvatsku‘- riječi su ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Ministar je na to poručio da maske, za kojima je trenutno velika potraga, nisu efikasna zaštita protiv virusa. Dodao je i da je krizni stožer spreman formirati karantenu u roku od nekoliko sati.

www.sjever.hr 24.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.