Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija ima sve manje stanovnika. “Izgubljena” tri grada Đurđevca?
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija ima sve manje stanovnika. “Izgubljena” tri grada Đurđevca?

ljudi

Kakva je situacija po pitanju zdravlja i zdravstvene zaštite bila je tema sjednice Skupštine Koprivničko-križevačke županije, a koja bi svakako mogla izazvati zabrinutost jer brojke nisu nimalo optimistične.

Naime, Koprivničko-križevačka županija ima stalni trend smanjenja broj stanovnika i slijedeći popis stanovništva mogao bi pokazati da u toj županiji ima stanovnika otprilike kao prije 120 godina, odnosno broj stanovnika mogao bi biti ispod 100 tisuća. Stanovništvo je sve starije a žene imaju prosječnu dob od 81 godinu dok muškarci u pravilu umiru šest godina ranije. Ovo su samo neke od brojaka koje je u svojoj kratkoj prezentaciji ponudila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

I dalje se u toj županiji najviše umire od kardivoskularnih bolesti iako je taj broj u opadanju. Raste broj umrlih od karcinoma.

Podaci iz zdravstveno-statističke publikacije “Zdravlje i zdravstvena zaštita u Koprivničko-križevačkoj županiji”, kada se govori o ovisnosti o drogama, apsolutne brojke kao i stope su male i u odnosu na nacionalni prosjek stanje je dobro. No, nije sve tako sjajno jer istraživanja pokazuju da je u ovom trenutku stotinjak učenika srednjih škola u kontaktu s drogom.

Što se tiče alkohola situacija je, kazala je ravnateljica, još gora jer oko 4 posto srednjoškolaca gotovo svakodnevno pije. Kod pušenja gotovo trećina srednjoškolaca koji završavaju srednju školu puše.

Također, bilo je riječi o aktualnoj situaciji vezano uz koronavirus.

-Od samog početka kada je krenulo širenje krizni stožer se brzo sastao i formirao smjernice. Imali smo sastanak u županiji i civilnog stožera gdje se o tome raspravljalo. Za očekivati je da nećemo biti izolirani otok i pitanje je kada će netko doći tko je bio u kontaktu sa nekim tko ima koronavirus. Sada se on počeo širiti između domicilnog stanovništva u Italiji i to postaje problem. Što se tiče izolacije svaka bolnica pa i naša ima sobe za izolacije – kazala je Vadla.

foto: ilustracija

s.kalajdzija/sjever.hr 24.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.