Now Reading:
Hoće li ovo zadovoljiti mještane općine Konjščina? Načelnik Krznar potvrdio da neće biti gradnje spalionice!!!
Full Article 5 minutes read

Hoće li ovo zadovoljiti mještane općine Konjščina? Načelnik Krznar potvrdio da neće biti gradnje spalionice!!!

krznar

Načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar bio je u petak kategoričan i pred medijima, ali i pred okupljenim građanima u kino dvorani koji su došli na javnu tribina u organizaciji Kriznog eko stožera Konjščina, da nema gradnje spalionice i da će se to definirati skorim izmjenama Prostornog plana Konjščine.

-Nikakvo postrojenje, zvali vi to spalionica ili toplana ili energana koja bi imala gorivu tvar iz otpada neće se graditi u Konjščini – bio je jasan u svojoj izjavi Krznar, a što je kasnije ponovio i pred okupljenim građanima u do kraja ispunjenoj kino dvorani. Pojasnio je i proceduru donošenja izmjena Prostornog plana koju je najavio da bi se trebala donijeti do kraja ožujka.

-Što se tiče onoga što sam izjavio i prije skoro šest mjeseci ili više, mi smo praktički pri kraju s papirologijom. Na žalost, još uvijek nemamo pismenu suglasnost Hrvatskih cesta na izmjenu trase spojne ceste Zlatar Bistrica-Breznički Hum, ali imamo usmenu suglasnost na tu izmjenu i imamo prvi nacrt tog plana, odnosno izmjene tog plana. Prihvatili smo veliku većinu inicijative koja je došla od strane vijećnika, ali nismo mogli prihvatiti, ni mi ni izrađivač, one dijelove koji se odnose na dio koji je usklađen s prostornim planom višeg ranga, a to je Prostorni plan Županije – pojasnio je Krznar dodajući da se neke stvari nisu mogle prihvatiti, a koje predviđaju daljnji razvoj općinskog komunalnog poduzeća i uopće pretpostavku za adekvatno postupanje sa otpadom koji nastaje na području Općine.

-Nismo mogli prihvatiti da se u našim zonama zabrani gradnja postrojenja koja će služiti za razvoj našeg komunalnog poduzeća, a to su sortirnica u prostoru kraj Komunalca, to je eventualna pretovarna stanica i to je kompostana koja bi trebala biti ubuduće izgrađena u Pešćenom. To su tri stvari bitne za razvoj našeg komunalnog poduzeća i u konačnici za zbrinjavanje otpada na području općine Konjščina i šire – izjavio je Krznar. Pojašnjavajući kasnije na tribine razloge gradnje, primjerice, pretovarne stanice rekao je da moraju biti spremni za to jer bi sjeverozapad Hrvatske mogao ostati bez regionalnog centra za gospodarenje otpadom koji je trebao biti u Piškornici, no, njegova je sudbina neizvjesna.

Krznar je pojasnio da ako projekt Piškornice ne uspije da će se otpad iz Konjščine možda odvoziti u neko udaljenije mjesto i da će tada jeftini transport biti vlakom.

-Zbog toga je nužna izgradnja pretovarne stanice – pojasnio je, između ostalog, građanima načelnik. Ne treba naglašavati da su građani često povicima i negodovanjem ometali pojašnjenja građana.

Inače, Krznarovom nastupu prethodili su govori članova Stožera koji su ponavljali kronologiju događanja unatrag više od godinu dana kada je i krenula priča oko moguće gradnje spalionice odnosno energane. Iako je tribina bila najavljena da će se na njoj, prije svega, tražiti odgovori od načelnika u kojem je stanju donošenje Prostornog plana neki od članova iskoristili su prostor da podsjete na sva događanja, neki su svojim lirskim nastupom, bez iznošenja činjenica podgrijavali atmosferu dok su neki naglasili da se ponovo aktualizira pitanje moguće dolaska varaždinskih 130 tisuća tona baliranog otpada.

No, na pitanje koje je Stožer i postavio u pozivu tribine, što je sa izmjenama Prostornog plana stigao je odgovor. Dodajmo i to da je glasnogovornica Stožera, Ines Frčko Debelić, prije početka tribine medijima izjavili da su prije desetak dana bili na sastanku sa načelnikom na kojem nisu dobili odgovor vezan uz izmjene Prostornog plana.

-Probudila se ponovo bojazan, gotovo godinu dana nakon prve tribine. Što se događa ne znamo, zato što smo bili prije desetak dana na sastanku s općinskim načelnikom koji nam nije htio dati na uvid navodno pripremljeni Nacrt prijedloga izmjene prostornog plana i mi smo osjetili potrebu da ponovo javno ispitamo situaciju – kazala je glasnogovornica koja je, kao i ostali na tribini, dobila odgovor da nema gradnje spalionice ili energane.

s.kalajdžija/sjever.hr 22.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.