Now Reading:
Hrvatski WBAF ured najutjecajniji u cijeloj svjetskoj organizaciji
Full Article 4 minutes read

Hrvatski WBAF ured najutjecajniji u cijeloj svjetskoj organizaciji

U Energetskom centru Bračak, u kojem je sjedište WBAF ureda u Hrvatskoj, održana je konferencija za medije na temu prestižne nagrade koju je dobio ovaj ured na Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela WBAF 2020.

Riječ je o najvećem globalnom događanju koje povezuje svjetsko tržište kapitala, odnosno investitore sa tvrtkama u ranim fazama razvoja, a koje je održano u Istanbulu 17. i 18. veljače ove godine. WBAF ured u Hrvatskoj u Istanbulu je dobio prestižnu nagradu za ured najvećeg utjecaja u konkurenciji 9 ureda ove organizacije, koji se nalaze na svim kontinentima.

Helena Matuša, direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj rekla je kako je na sastanku svih 9 ureda koji su osnovani unutar organizacije hrvatski ured bio istaknut kao primjer dobre prakse i jedna vodilja za sve druge urede kako postavljati svoje poslovanje i kako djelovati u svojim zemljama.

Župan Željko Kolar naglasio je veliki benefit ne samo financiranja nego i mentoriranja tržišta na kojima su ti poslovni anđeli prisutni.

– Naše gospodarstvo je usmjereno na kreditne linije poslovnih banaka ili preko HBOR-a, na natječaje, da li su oni europski ili je to domaća komponenta, subvencije, koje idu opet preko ministarstva ili županija, gradova i općina, ali sve je to usmjereno prema onima koji su se već dokazali u poslu, prema onima koji imaju određenu imovinu na koju mogu staviti hipoteku. Za ovakve mlade firme koje su kreativne i inovativne i žele s novim proizvodima izaći na tržište, zapravo sustav ne postoji. Zato mi je drago što smo se u Krapinsko-zagorskoj županiji odlučili da idemo u tu priču, uspjeli se izboriti da ured za Europu bude u maloj Hrvatskoj i još manjoj Krapinsko-zagorskoj županiji, do ekipe koja je okupljena – rekao je župan Kolar.

– Kad smo otvarali ured rekli smo da ćemo nakon tri godine podvući crtu i vidjeti što smo napravili, moći procijeniti da li smo donijeli dobru odluku. Nakon godinu dana, što je rijetkost, već sad možemo reći da smo na dobrom putu, i to su drugi rekli za nas, ali su rekli i da bi drugi trebali raditi po našem modelu – ističe župan.

Visoka povjerenica WBAF-a za Republiku Hrvatsku Renata Brkić rekla je kako su poslovni anđeli ljudi koji imaju svoju poslovnu mrežu, svoja poslovna znanja i koji imaju višak sredstva koja su spremni uložiti u nove tvrtke. Obično ulažu u tvrtke iz industrija u kojima su i sami izvrsni. Na njih se naslanjaju sljedeći s većim iznosima kapitala, fondovi rizičnog kapitala, a tu su i komore i razvojne banke.

– Naša je delegacija ove godine na kongresu bila velika, bilo nas je preko 20. I to je rezultat rada ovog ureda. Imali smo tri start-upa koji su u konkurenciji od 1400 iz cijelog svijeta ušli u prvih 100. To znači da su se tamo imali priliku prezentirati u direktnom kontaktu s posjetiteljima. Ulazak Identyuma u najuži izbor je velik uspjeh i reklama za Hrvatsku – rekla je Brkić naglasivši kako Hrvatska nema prijateljski poduzetničko-investicijski eko sustav i ovdje je teško raditi.

– Zato nam talenti odlaze za financiranjem. Cijela priča oko WBAF ureda se bazira na tome da naši talenti mogu ostati ovdje, stvarati dodatnu i novu vrijednost ovdje i da se direktni strani investitori ne boje doći radit u Hrvatsku radi mana koje se tu nalaze – ističe Brkić.

Član Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj Dražen Mršić dodao je kako ova pobjeda afirmira misiju da se razvija ekosustav u Hrvatskoj, ne samo za klasične i možda već prepoznatljivije forme i fondove, već i ovaj najmanje razvijen financijski instrument, investicija kroz poslovne anđele, kroz ovo dobiva konkretan slučaj gdje je to realno moguće za hrvatske tvrtke.

Robert Ilijaš iz startup Identyum kazao je kako je u Hrvatskoj teško dobiti financiranje jer ne postoji dovoljno razvijena infrastruktura, a posebno poslovnih anđela.

– Ovakva konferencija ovako mladom startupu pruža priliku da se predstavi međunarodnim investitorima i samim time vam vidljivost postaje radikalno veća – ističe Ilijaš te dodaje kako su prezentirali ideju digitalnog identiteta odnosno digitalne osobne iskaznice na globalnoj razini.

m.furlan/sjever.hr 20.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.