Now Reading:
OSMERO NOVIH LIJEČNIKA U ČAKOVEČKOJ BOLNICI Među njima i liječnici iz Opće bolnice Varaždin
Full Article 5 minutes read

OSMERO NOVIH LIJEČNIKA U ČAKOVEČKOJ BOLNICI Među njima i liječnici iz Opće bolnice Varaždin

Novinarima su danas predstavljeni novi liječnici koji odnedavno rade u Županijskoj bolnici Čakovec. Riječ je o čak osmero liječnika koji će raditi na odjelu kirurgije.

Ravnatelj bolnice, dr. sc. Tomislav Novinščak, istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva novog ravnateljstva od prošle godine bilo uočavanje problematike na pojedinim odjelima i stabiliziranje kirurgiju.
-Čuli ste da je bilo gubitaka liječnika i odlaska u inozemstvo i druge ustanove. Ukupno šest specijalista kad izgubite na jednoj takvoj službi odnosno djelatnosti kirurgije, imate velikih organizacijskih problema, imate velikih problema u zbrinjavanju i održavanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Taj zadatak i cilj smo u nepunih godinu dana barem riješili na način da možemo tvrditi da smo stabilizirali kirurgiju i kiruršku službu. Ukupno smo u kiruršku službu u nepunih godinu dana doveli 11 specijalista. Od tih 11, tri oftalmologa, jedan vaskularni kirurg, dva traumatologa kirurga, pet ortopeda. U današnje doba kada se odljevi liječnika prilično snažnim intenzitetom odvijaju u Hrvatskoj, mi smo ponosni da smo uspjeli privući te ljude, ali i sretni da se možemo s kirurške službe maknuti na neke druge djelatnosti gdje ima potreba za popuniti, kao što je infektologija, anesteziologija i slično, ali i okrenuti se infrastrukturnim projektima – kazao je Novinščak.

Osnivač Županijske bolnice u Čakovcu je Međimurska županija, stoga se novinarima danas obratio i župan Matija Posavec.
-Ne sjećam da se to ranije dogodilo, da jedna opća bolnica može predstaviti osam novih liječnika. To je doista rijetkost, kao i činjenica da se liječnik koji je otišao u Austriju gdje kirurzi imaju bolje materijalne i financijske uvjete, vratio u bolnicu u Čakovcu – rekao je župan i nastavio:
-Prije nekoliko godina kad smo krenuli s velikim investicijskim ciklusom, sa strategijom da nam obrazovanje i zdravstvo moraju biti temelj razvoja jedne sredine, regije, suočavao sam se s porukama da je lako graditi zgrade, imati dobru opremu, ali što to vrijedi kad odlaze liječnici. Međutim upravo bolji uvjeti, ulaganje u opremu i infrastrukturu je pretpostavka da se liječnici vrate i da u toj bolnici imaju bolje uvjete. Zato vjerujem da su sve ove investicije imale smisla i bile mali kotačić u ovome svemu, da danas možemo opet s ponosom reći da nakon što smo stvorili regionalni Centar izvrsnosti iz područja interventne kardiologije, da imamo pretpostavku stvarati i Centar izvrsnosti iz područja ortopedije i da možemo reći da većim brojem liječnika možemo smanjiti liste čekanja i ići u nove izazove. Imamo jasan cilj i smjer i sve što radimo u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti bit će i dalje u petoj brzini.

Doktor Dražen Krištofić, voditelj odjela Centralni operacijski blok i centralna sterilizacija istaknuo je kako su u bolnici ponosni i zadovoljni što su eminentne kolege iz Varaždina došle raditi u njihovu ustanovu.
-Radi se o mladim specijalistima, liječnicima u punoj kondiciji, vrhunskoj snazi. Treba reći da smo se i mi, kao kolektiv, raspitivali o njima i dobili sve pozitivne informacije o ljudima koji dolaze kod nas. Očekuju ih dobri uvjeti, bolnica se stalno razvija, imamo novi operacijski trakt na odjelu s 23 kreveta tako da očekujemo vrhunsku medicinu što se tiče ortopedije i traumatologije. Prošle godine smo bili značajno hendikepirani u tom smislu, imali smo dežurstva i ispomoć vanjskih kolega iz ustanova iz Zagreba, ali uspjeli smo to sanirati tako da imamo sada i zapošljavamo svoje ljude. Dobili smo vrhunskog vaskularnog kirurga, prof. Petrovića iz KBC-a Rebro koji će nastaviti voditi Odjel, operirati i educirati mlade kolege. Što se tiče kirurgije, zahvaljujemo inicijativi Međimurske županije i ove godine idemo u rekonstrukciju odjela dječje i abdominalne kirurgije i tu ćemo imati vrhunske uvjete za rad – rekao je dr. Krištofić.

Među liječnicima pristiglim iz Opće bolnice Varaždin je Ana Magdalenić, specijalist ortopedije, Međimurka koja je radila u Varaždinu. Na pitanje što ju je ponukalo da se vrati u Čakovec, odgovorila je:
Želja za razvijanjem ortopedije u uvjetima u kojima to ortopedija zaslužuje, a ti su uvjeti u ovoj bolnici bolji, prihvatljiviji za razvoj ortopedije, a nama je bilo bitno da mi ostanemo skupa kao tim jer smo se skupa školovali i prolazili specijalizaciju. Ovdje je bila mogućnost da zajedno radimo, razvijamo ortopediju, ulazimo u nove operacije, radimo nove stvari, to nam je bilo jako bitno.

Župan Posavec najavio je da će Županijska bolnica Čakovec najesen dobiti i prvog dječjeg kirurga.
-Dolazi nam dr. Pal, javio se čak i dr. Bahtijarević, poznat i priznat liječnik koji je također zainteresiran doći u našu bolnicu. Naš zadatak i obveza su da i dalje ulažemo u opremu. Za nekoliko mjeseci bit će gotov Paviljon 3, a to je projekt vrijedan više od 65 milijuna kuna, od čega će više od 30 milijuna biti u novoj opremi i naši će građani imati dvostruko veće prostore, primjerice u fizikalnoj terapiji – zaključio je župan.

m.sopek i a.kučić/sjever.hr

18.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.