Now Reading:
Održana 9. sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije
Full Article 3 minutes read

Održana 9. sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave u utorak 11. veljače, održana je 9. sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar, a prisustvovala joj je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja.

Nakon usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice Savjeta pročelnica Koluder-Vlahinja izvijestila je članove o provedbi Odluke o sufinanciranju smještaja u domovima za starije i nemoćne čijom se dopunom sufinanciranje smještaja proširilo i na obiteljske domove te domove drugih pravnih osoba čime će se prava proširiti na oko 200 novih korisnika subvencije. Pročelnica je informirala prisutne o potpisivanju ugovora sa predstavnicima privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba i obrtnika koji pružaju usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama, napomenuvši kako će do kraja 2020. godine Županija sufinancirati smještaj za oko 350 korisnika.

„Sufinancirat će se trećina od ukupnih smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije, a važno je istaknuti kako se u Proračunu za 2020. godinu za sufinanciranje smještaja osiguralo milijun kuna, što je za 500.000 kuna više nego prethodne godine“, istaknula je Koluder-Vlahinja.

Članovi su informirani i o provođenju programa Specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i Pomoći u kući u 2020. godini za koje je Županija ukupno osigurala 1,5 milijuna kuna. Kako je istaknuto na sjednici, brojke (tijekom 2019.godine obavljeno gotovo četiri tisuće pregleda) govore o potrebi ugovaranja SKZ-a koja je omogućila specijalističke preglede u Križevcima i Đurđevcu što je osobito važno za stariju populaciju. Što se tiče programa Pomoći u kući, pročelnica Koluder-Vlahinja je izvijestila kako uslugu trenutno koristi oko 400 osoba s našeg područja, a dodana vrijednost programa je zapošljavanje 24 teže zapošljive osobe.

Na sjednici se raspravljalo i o organizaciji aktivnosti u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja 2020., a kao tema tribina koje će se održavati u sklopu obilježavanja predložena je borba protiv siromaštva. Na kraju sjednice član Savjeta Željko Šemper izvijestio je prisutne o sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike koje se sastalo nakon velike tragedije koja se nedavno dogodila u Krapinsko-zagorskoj županiji, a na kojoj su se razmatrala nesuglasja u sustavu te preporuke potrebnih mjera za unapređenje sustava.

www.sjever.hr/kckzz.hr 13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.