Now Reading:
KOMEMORACIJA ZA MAESTRA KRANJČEVIĆA „Velik čovjek, velik prijatelj i falit’ će nam neizmjerno”
Full Article 3 minutes read

KOMEMORACIJA ZA MAESTRA KRANJČEVIĆA „Velik čovjek, velik prijatelj i falit’ će nam neizmjerno”

U varaždinskom je kazalištu danas održana komemoracija za maestra Vladimira Kranjčevića – dirigenta, pijanista, glazbenog pedagoga, jednog od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri koji je kroz 36 festivalskih godišta bio član uprave i ravnatelj Festivala. Za svoj je predan glazbeni i umjetnički rad primio brojne nagrade, među kojima su i nagrade Grada Varaždina i Varaždinske biskupije.

Od maestra koji je preminuo u nedjelju, 9. veljače, u 84. godini, umjetnika koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi Varaždina i cijele Hrvatske, danas su se dirljivim riječima oprostili brojni predstavnici lokalne uprave i samouprave, Varaždinskih baroknih večeri, HNK u Varaždinu, suradnici i prijatelji te štovatelji njegova djela, među njima i sadašnji ravnatelj VBV-a Davor Bobić.
-On je meni pružio veliku čast i privilegiju da nakon smrti akademika Jurice Muraia budem u Festivalskom vijeću i član žirija. Velik i nenadoknadiv gubitak za hrvatsku kulturu i njegovu obitelj i za sve nas, njegove najbliže suradnike. Sve što sam naučio o organizaciji manifestacija kulture i koncerata mogu samo njemu zahvaliti. Kranjčević je bio vrlo strog, ali se uz njega naučio zanat. Imati takvog učitelja uz sebe odmalena je neprocjenjivo i nemam riječi zahvale – rekao je Bobić.

Maetsro je ostavio neizbrisiv trag i u životu ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin, Raymonda Rojnika.
-Svaki trenutak 15 godina, svaki dan, pamtit ću. Naučio samo puno. Tek kad sam počeo raditi, upravo je Kranjčević bio taj koji mi je bio i mentor, i učitelj, i šef, i onaj koji je vodio čitavu priču oko VBV-a, glazbe, kulture. Naučio sam nešto što je zaista neprocjenjivo u životu – kazao je Rojnik.

Komemoraciji je nazočio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je istaknuo:
Maestro Kranjčević je sasvim sigurno utkao svoj životni put i životopis u ovih 50 godina Varaždinskih baroknih večeri. Možda je sretna koincidencija da, kad je već čovjek otišao s ovog svijeta, ove godine u prigodi 50. obljetnice ćemo objaviti monografiju i napraviti znanstveni skup. Vjerujem da će to biti mali hommage njemu jer će se najviše govoriti upravo o tih 40-ak godina koliko je maestro vodio Barokne večeri.

Maestra će po dobrome pamtiti i mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, koji je podsjetio da je Kranjčević posebno volio duhovnu liturgijsku glazbu.
-Mi smo u Crkvi posebno pozorni na takvu vrstu glazbe koju je on rado izvodio. I susreti s njim bili su uvijek interesantni, razgovori s njim, njegovi kritički pogledi koji su zapravo puno koristili. Bio sam s njime gotovo mjesec dana prije njegove smrti, kada je već teško govorio, ali je još uvijek na neki način bio pun života, zainteresiran za događanja u glazbenom, ali i općenito o životu. Zaista ćemo ga pamtiti kao čovjeka koji je označio glazbeni život Varaždina – kazao je mons. Mrzljak.

I Blanka Tkalčić, poznata mezzosporanistica i glazbena pedagoginja došla je danas oprostiti se od voljenog maestra:
-Imala sam tu veliku sreću da sam od samih početaka svoje karijere imala mogućnost surađivati i učiti od maestra Kranjčevića, zajedno s njim raditi na desetak projekata u sklopu Opere B.B. Naučila sam mnogo, stekla divna iskustva. Velik čovjek, velik prijatelj i falit’ će nam neizmjerno.

Posljednji ispraćaj maestra Kranjčevića bit će u petak, 14. veljače u 12.50, na zagrebačkom Krematoriju.

foto: s.sović, foto agencija sjever

a.kučić/sjever.hr

13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.