Now Reading:
U Pregradi raste broj rođenih, vrtićaraca i školaraca
Full Article 5 minutes read

U Pregradi raste broj rođenih, vrtićaraca i školaraca

Prema podacima Policijske postaje Pregrada, u 2018. godini na području Grada Pregrade prijavljeno je ukupno 48 novorođene djece, dok je u 2019. godini prijavljeno njih 54. Tako je lani bilo šest više rođenih beba u odnosu na godinu ranije. Analiza portala Gradonacelnik.hr o upisanim prvašićima pokazala je da je u Gradu ove školske godine upisano 65 djece, lanjske 47, a dvije godine ranije 60 prvašića. Raste i broj vrtićaraca. Ove pedagoške godine upisano je u vrtiće 185 mališana, lanjske 183, a 2017./2018. njih 169.

Porast djece velikim se dijelom može obrazložiti demografskim mjerama koje Grad provodi. A kreće već od rođenja djece pa skroz tijekom njihovog školovanja. Tako Grad za novorođene dodjeljuje 2.000 kuna vrijedne naknade, novorođena djeca besplatno su učlanjena u Gradsku knjižnicu do prve godine života, a na inicijativu patronažne sestre i Gradske knjižnice osnovana je grupa za potporu dojenja koja se sastaje jednom mjesečno u prostoru knjižnice. Gradski vrtić radi do 20 sati i nudi niz dodatnih programa od engleskog do informatike, te rad s djecom s posebnim potrebama. Grad sufinancira troškove boravka drugog djeteta u obitelji sa 50 posto, a u potpunosti za troje i svako sljedeće dijete. Sufinancira i djeci usluge u zdravstvu, kao što su primjerice troškovi boravka djece u specijalnim ustanovama. Sudjelujemo u nabavi radnih bilježnica i ostalih potrebnih materijala za osnovnoškolce, dok srednjoškolcima sufinanciramo troškove prijevoza i prehrane, kao i smještaja onima koji se školuju izvan područja Grada Pregrade.

djeca

Osigurana su i sredstva za stipendije u iznosu od 265 tisuća kuna studentima i učenicima. Pravo na stipendiju i financijsku potporu ukupno je ostvarilo 55 učenika i studenata, od čega 29 učenika te 26 studenata. Financijske potpore učenicima i studentima dodjeljuju se ovisno o prihodima po članu kućanstva, a dodjeljuje se i izravna financijska potpora za deficitarna zanimanja te nagrade za izvrsna postignuća učenicima i studentima (Osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima prema propozicijama Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i Hrvatskog školskog športskog saveza ( HŠŠS)  i međunarodnim natjecanjima; Osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na županijskim ili regionalnim  natjecanjima;  svih osam razreda prosjek ocjena 5,0;  Rektorova ili Dekanova nagrada, objavljen znanstveni ili stručni rad, sudjelovanje na studentskoj Olimpijadi, 25 volonterskih sati u volonterskim aktivnostima, potvrda o neformalnom obrazovanju (Youthpass ili drugo));

Grad nije osnivač osnovne škole, ali u svom proračunu prošle je godine osigurao sredstva za zamjenu parketa u dvorani osnovne škole. Također, financijski podržava projekte škole kao što su Večer znanosti, natjecanja i festivali te projekti u sklopu Erasmus + programa, a zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa sufinanciramo troškove ljetovanja za djecu slabijeg imovinskog stanja. Također sufinanciramo troškove pomoćnika u nastavi, poklone za darovite učenike te program međunarodne eko škole te darujemo djecu povodom blagdana sv. Nikole.

Grad radi na razvoju infrastrukture širokopojasnog pristupa te na osiguravanju besplatnog pristupa bežićnom internetu na pojedinim lokacijama u gradu. Priprema se i rekonstrukcija dječjeg parka u centru grada, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta, kao i uređenje dječjih igrališta po mjesnim odborima, a planovi za 2020. godinu uključuju i izgradnju teniskih terena, biciklističke staze, eko bazena te uređenja kino dvorane u kojoj će biti smješten i centar za mlade. Osim toga, Grad provodi i brojne projekte koji okupljaju mlade kao što su Mladi u centru, iz Erasmus + programa, participativni proračun za mlade uz potporu MDOMSP-a te „Local youth policies on social enterpreneurship“ s ciljem razvoja socijalnog poduzetništva među mladima. Gradska knjižnica i muzej redovito organiziraju kreativne radionice za djecu, a Sportska zajednica grada namjerava u ovoj godini pokrenuti školu nogometa.

Na području grada djeluje i Glazbena škola kojoj je Grad osnivač te dislocirani studij Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Gradski savjet mladih svake godine organizira posjet Smotri Sveučilišta u Zagrebu za učenike završnih razreda srednje škole, a Grad sufinancira troškove u vezi izvođenja dislociranog studija sestrinstva Fakulteta za za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka.

www.sjever.hr/pregrada.hr 12.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.