Now Reading:
Župan Kolar: „Seljačka buna – bitka kod Stubice je svake godine sve atraktivnija. Očekujemo rekordan broj posjetitelja”
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar: „Seljačka buna – bitka kod Stubice je svake godine sve atraktivnija. Očekujemo rekordan broj posjetitelja”

Danas je u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno ovogodišnje, 12. izdanje manifestacije Seljačka buna – bitka kod Stubice

I ove godine tisuće posjetitelja imati će priliku uživo vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice, odnosno prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune. Spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Uz prigodnu rekonstrukciju bune bit će održan i sajam starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta te kao i svake godine puno zabave.

Vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju bit će održan u subotu, 8. veljače, najavio je Ivan Štefek, predsjednik Družbe vitezova Zlatnog kaleža, organizatora manifestacije.
-Program će početi u 11 sati, po prvi put na dvije lokacije. U Stubici će biti postavljen Viteški kamp u kojem će biti smještena „vojska Franje Tahija”. Pozivamo građane, posebice one najmlađe da dođu u kamp, druže se s vitezovima i vide njihovu opremu, a pripremili smo i radionice na kojima će se svi moći okušati u viteškim vještinama: streličarstvu, bacanju koplja i bodeža te mačevanju. Bit će tu i selo u kojem će biti prikazani stari zanati, uz ugostiteljsku ponudu s tradicijskim jelima, a za organizaciju su zaduženi Lovačko društvo Vepar iz Donje Stubice i udruga Stari zanati iz Hlebina.
Kmetska vojska okupit će se u centru Stubice u 11 sati, a povorka će krenuti u 13.30 prema dvorcu Stubički Golubovec, gdje će u 14 sati početi završna bitka – objasnio je Štefek.

Suorganizator manifestacije je Krapinsko-zagorska županija, a župan Željko Kolar je istaknuo:
-Kod nas se ljudi ne znaju hvaliti, nego znaju samo raditi. Nisu se pohvalili ni gradonačelnik, načelnik, direktorica turističke zajednice, niti predsjednik udruge da je to manifestacija koja je nagrađivana od Hrvatske turističke zajednice, Simply the besta, i koja je vjerojatno među tri najznačajnija događanja uopće na području Krapinsko-zagorske županije, i turistički i kulturno – rekao je Kolar i nastavio:
-Ovo je manifestacija za čitavu obitelj, nema dobnih granica. Prema informacijama koje imam, hoteli su apsolutno svi popunjeni, nemamo praktički praznog mjesta na području županije, a prema informacijama koje dobivamo iz drugih turističkih zajednica, pa iz susjedne Republike Slovenije, s obzirom na kvalitetu manifestacije i njezinu promociju, ona je sve atraktivnija iz godine u godinu i mi ove godine očekujemo rekordan broj posjetitelja. To znači ako smo prošle godine imali više od 20 tisuća, s obzirom da se i produžilo vrijeme trajanja programa, očekujemo i do 25 tisuća posjetitelja.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice zahvalio je Družbi vitezova Zlatnog kaleža što su prije 12 godina pokrenuli ovu priču u malom krugu ljudi.
-Danas smo došli do 300 sudionika u samoj bitci i skoro 20 tisuća posjetitelja u Donjoj Stubici. Zahvaljujem i Krapinsko-zagorskoj županiji koja nas prati zadnjih nekoliko godina kao suorganizator i naš glavni partner. Zahvaljujem i svim udrugama s područja grada Donje Stubice koje sudjeluju u organizaciji ove bitke, posebno Lovačkom društvu i DVD-u Donja Stubica, kao i našim braniteljima koji se ove godine prvi put priključuju kao zaštitari. Ovo je zajednički projekt Gornje i Donje Stubice, Gupčevog kraja, a zahvala i Gradu Zagrebu na pratnji kroz ove godine, na besplatnim ZET-ovim autobusima. Pozivam sve stanovnika Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba da nam se pridruže. Osim nekoliko kuna za gablec i piće, sve ostalo je besplatno. Očekujemo sve kojim vole turizam, pjesmu, zabavu, povijest, bitke, svega će biti tog dana u Donjoj Stubici.

Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica je dodao:
-Ovaj je događaj vrlo važan i za Gornju Stubicu, pogotovo gledajući povijesno jer je to bio više-manje jedan prostor. Govorimo o zajedničkom projektu na koji možemo svi biti ponosni i biti sretni da je tako. Svake godine je sve bolje, sve su kvalitetniji sadržaji i to treba cijeniti i poštivati.

Direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica, Kornelija Vnučec, ukratko je predstavila sadržaj i događanja u Donjoj Stubici:

-Program počinje u 9.30 u centru s 50. planinarskim pohodom u organizaciji našeg planinarskog društva. U 11 sati počinje zabavni program i srednjovjekovni sajam u Donjoj Stubici, ali paralelno i program kod dvorca Stubički Golubovec. Ono što je bitno istaknuti da se iz Zagreba može doći besplatnim ZET-ovim autobusima. Prvi autobus kreće u 9.30, a nakon toga svakih sat vremena, a nazad prema Zagrebu kreću u 19.00 sati – rekla je Vnučec.

Dodajmo da će u sklopu manifestacije Muzej seljačkih buna organizirati obilazak Muzeja uz popust od 50 posto, dok će Terme Jezerčica imati popust od 15 posto na cjelodnevne ulaznice za kupanje.

m.sopek i a.kučić/sjever.hr

03.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.