Now Reading:
Noć muzeja u Klanjcu – retrospektiva deset godina sudjelovanja u Noći muzeja
Full Article 4 minutes read

Noć muzeja u Klanjcu – retrospektiva deset godina sudjelovanja u Noći muzeja

Sinoć je u cijeloj Hrvatskoj obilježena Noć muzeja, pa tako i u Klanjcu koji je ove godine obilježavao “obljetničku” Noć muzeja, 120. obljetnicu rođenja Antuna Augustinčića i 50. obljetnicu zasnutka njegove Galerije, 40. obljetnicu časopisa Anali GAA, 20. obljetnicu sudjelovanja u muzejskim edukativnim akcijama Sekcije za muzejsku pedagogoju i kulturnu akciju HMD-a, 10. obljetnicu samostalnog obilježavanja Međunarodnog dana mira, 10. obljetnicu suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te 10. obljetnicu sudjelovanja u Noći muzeja. Klanječku Noć muzeja otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uz gradonačelnika Grada Klanjca Zlatka Brleka, voditelja Galerije Antuna Augustinčića Božidara Pejkovića, ravnateljicu Kulturnog centra Klanjec Snježanu Horvatin te brojnih posjetitelja.

“Tema ovogodišnje noći na nacionalnoj razini je Velike obljetnice hrvatskih muzeja i to nas je potaknulo da iziđemo sa našim obljetnicama. Zapravo je to jedan pregled našh dosadašnjih deset sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja i izložbu smo koncipirali da izložimo tiskovine koje su nastajale i skulpture koje zastupaju autore koje smo izlagali tih deset godina”, rekao je voditelj Galerije Pejković.

“Ovo je deseti put da se Noć muzeja održava u Klanjcu na što sam ja kao gradonačelnik izuzetno ponosan, jer je Klanjec grad kulture, grad velikih plemenitih ljudi, tradicije i između svih velikana koji su rođeni u Klanjcu, jedan od njih je i Antun Augustinčić sa svojoj galerijom koji je sve svoje radove, još za života, darovao Gradu Klanjcu. Izgradili smo galeriju i kroz Europske fondove smo uspjeli izgradili studio galerije u kojem smo uspjeli sačuvati svu njegovu ostavštvinu”, kazao je gradonačelnik Brlek te dodao kako su se svake godine u Noći muzeja predstavljali mladi autori i ove godine je sukus tih deset godina.

“Noć muzeja je jedan sjajan projekat gdje su muzeji širom Hrvatske otvorili vrata i omogućili i pozvali ljude koji inače si ne uzmu vremena da posjete muzeje i to je nakon 15 godina postala tradicija. Tako je i u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je bogata sa muzejima i to ne samo Muzeji hrvatskog Zagorja, nego su nam tu pridružuju i Radboa iz Radoboja, Pregrada, Zlatar, Lobor i Mače… U svakom kutku Zagorja je večeras Noć muzeja”, izjavio je župan Kolar.

“Muzeji hrvatskoj Zagorja i ove popratne muzeje godišnje posjeti preko 200 tisuća ljudi i to je izuzetno visoka brojka, ali uvijek u svakom muzeju možete naći nešto novo. Ovi postavi koji se događaju po našim muzejima, gostujući kupari i slikari, priredbe koje možda ne pripadaju za muzeje, ali upravo to daje posebnu draž da se posjetitelji ponovo vraćaju iz godine u godinu na ista mjesta”, dodao je župan Kolar.

Nakon otvorenja Noći muzeja, u Studiu Galeriji Antuna Augustinčića održano je Predavanje – Noći muzeja Galerije Antuna Augustinčića od 2010. do 2019. gdje se govorilo o 0 sudjelovanja GAA u Noći muzeja, a koja su odreda realizirana u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec.

m.sopek/sjever.hr 01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.