Now Reading:
Građani u strahu od koronavirusa paketiće iz Kine bacaju u smeće. Ima li razloga za strah?
Full Article 2 minutes read

Građani u strahu od koronavirusa paketiće iz Kine bacaju u smeće. Ima li razloga za strah?

Zabrinutost od potencijalne zaraze koronavirusom toliko je snažna da brojni ljudi s velikim oprezom gledaju i na naručenu robu koja poštom dolazi iz Kine.

Predmeti, garderoba, parfemi, tehnika, raznorazne sitnice, sve naručeno preko platformi eBay, Wish, Alibaba i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja, piše Slobodna Dalmacija. Zbog toga mnogi od njih neotvorene pakete bacaju u prvi kontejner. Neki su Splićani naveli kako su pošiljke prvo sterilizirali, a ima i onih koji će ih na duže vrijeme, neotvorene, u vrećici, dok korona po svijetu odradi svoje, držati sa strane, na sigurnom, izoliranom mjestu.

Dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema. U sada najeksponiranijoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji smatraju kako se pakete s kineske adrese bez straha može primati i otvarati te sadržaj koristiti.
-Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta, njegovanjem oboljeloga. Ili manipuliranjem s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi – kazao je ovaj stručnjak, a prenosi Slobodna Dalmacija.

-Imajući u vidu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv – zaključuje dr. sc. Bernard Kaić.

foto: pixabay

www.sjever.hr/slobodnadalmacija

31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.