Now Reading:
Zagrebačkoj županiji zlatna povelja za Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu
Full Article 3 minutes read

Zagrebačkoj županiji zlatna povelja za Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ dodijeljene su tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Nagradama se promiču najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, promiče se izvornost i vodi računa o održivosti i stvaranju novih proizvoda ruralnoga turizma.

„Ove su nagrade posvećene svima koji se od ruralnoga prostora trude kreirati atraktivnu turističku destinaciju. Ljudima koji su, prije svega, vrhunski domaćini, zaljubljenici u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari, poduzetnici i što je osobito važno hrabri i spremni na sve izazove. Da nije njih ne bi bilo ni hrvatskoga sela, a prekrasni ruralni prostor ostao bi neiskorišteni potencijal“, rekla je voditeljica projekta Dijana Katica.

Dio nagrada otišao je i na prostor Zagrebačke županije. Zlatnu povelju u kategoriji „Ruralno-turističke manifestacije“ dobio je Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, brončanu povelju u kategoriji „Nositelji zaštićenih i marketinških proizvoda“ primili su OPG Dragutina Volarića iz Jastrebarskoga za tradicionalni proizvod u gradskom turizmu „Kumice z placa“ i Udruga „Rudarska greblica“ iz Ruda za tradicionalni slani kolač rudarska greblica, dok je posebno priznanje za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda u kategoriji „Poduzetnici u ruralnom turizmu“ pripalo OPG-u Stjepana Puheleka Pureka iz Svetog Ivana Zeline.

Svečanosti je, uz ostale, prisustvovao i ministar turizma Gari Cappelli.

„Stvaranje proizvoda je osnovna stvar promocije i konkurencije svega onoga što hrvatska može učiniti na turističkome tržištu. Lani je Hrvatsku posjetilo milijun turista više nego prethodne godine, a više se i trošilo. Gdje? U gastronomiji. Gdje? Na kontinentu, u ruralnim krajevima. Zadnje istraživanje, kojega ćemo uskoro i službeno objaviti, kaže da je prosječna potrošnja na kontinentu bila 119 eura, a u sedam primorskih županija 94 eura“, rekao je ministar.

U ime Županije svečanosti je prisustvovao pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, a jedna od članica ocjenjivačkoga suda, koji je odabrao četrdesetak laureata, bila je i donedavna direktorica TZ Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 29.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.