Now Reading:
HOĆE LI VARAŽDINAC POSTATI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA OSRH? Odluka o imenovanju uskoro
Full Article 3 minutes read

HOĆE LI VARAŽDINAC POSTATI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA OSRH? Odluka o imenovanju uskoro

U tijeku su razgovori između ekipe aktualnog premijera Andreja Plenkovića i Milanovićeva tima oko izbora i imena novog načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, što je neodložan posao s obzirom na to da sadašnjem načelniku, generalu zbora Mirku Šundovu četverogodišnji mandat istječe krajem veljače

Inauguracija novoizabranog predsjednika RH Zorana Milanovića bit će upriličena 18. veljače,no posao ne čeka.

U tijeku su razgovori između ekipe aktualnog premijera Andreja Plenkovića i Milanovićeva tima oko izbora i imena novog načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, što je neodložan posao s obzirom na to da sadašnjem načelniku, generalu zbora Mirku Šundovu četverogodišnji mandat istječe krajem veljače, a već 1. ožujka morat će biti imenovan njegov nasljednik, piše Večernji list.

Kada je u pitanju imenovanje načelnika Glavnog stožera, Milanović drži da je to u njegovoj punoj ingerenciji te je istaknuo da on tu ima “neke svoje ideje”. Ustvrdio je kako sve mora biti kompromis, no kako ta osoba sigurno ne može biti netko tko ne ispunjava cijeli niz egzaktnih uvjeta.
Večernjem listu tada je iz Milanovićeva kruga potvrđeno da su postavljeni visoki kriteriji, to mora biti osoba s visokom stručnom spremom, poželjno i s magisterijem i doktoratom, koja je bila sudionik Domovinskog rata i koja je završila ratnu školu u zemlji ili inozemstvu, a najbolje u SAD-u. Jedan od kriterija je i da ima i iskustvo rada u Glavnom stožeru OSRH i Ministarstvu obrane, “odnosno da zna način kako radi i Glavni stožer i resorno ministarstvo, te da odlično govori engleski jezik”. Novoizabranom predsjedniku bitno je i da ima “iskustvo u zapovijedanju, ali i da nema nikakvih sumnji da je kandidat na bilo koji način koketirao s politikom jer to ne bi imalo nikakvog smisla”.

U vojnim krugovima prema tim kriterijima lako su prepoznali “fotorobot” osobe koja najviše odgovara tim kriterijima, a to je viceadmiral Robert Hranj, trenutačni direktor Glavnog stožera OS RH. Hranj je rođen u Varaždinu prije 58 godina, završio je vojnu akademiju, smjer pomorstvo, a onda i Mornaričku ratnu školu u New Portu u SAD-u. Bio je naš prvi vojni izaslanik u SAD-u od 1994. do 1998., te je bio zadužen za niz zadataka vezanih u NATO i uključivanje Hrvatske u Partnerstvo za mir, što je radio na razini MORH-a. Ima još istaknutih poslova iz vojne diplomacije, bio je zamjenik vojnog predstavnika za NATO u vojnom predstavništvu RH pri NATO-u i EU u Bruxellesu od 2009. do 2012., a zapovjednik HRM-a bio je od studenog 2012. do siječnja 2015.

Hranj je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, te američkim odlikovanjem Legion of Merit. Hranja smatraju jednim od najškolovanijih visokih časnika u Hrvatskoj vojsci i on već mjesecima figurira kao potencijalni kandidat za nasljednika Šundova.

Jednako kao i Hranj, za potencijalnog novog načelnika Glavnog stožera OSRH spominje se i general-pukovnik Drago Matanović, sada zamjenik načelnika Šundova.

Cijeli članak pročitajte ovdje

screenshot i arhiva

www.sjever.hr/vecernji.hr

28.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.