Now Reading:
NAJAVLJENA NOĆ MUZEJA U KRAPINI Atraktivni sadržaji, vožnja oldtimer autobusom, besplatan ulaz…
Full Article 4 minutes read

NAJAVLJENA NOĆ MUZEJA U KRAPINI Atraktivni sadržaji, vožnja oldtimer autobusom, besplatan ulaz…

Cijeli niz atraktivnih sadržaja i ove će godine dočekati posjetitelje Noći muzeja u Krapini, a bogat program najavljen je danas u Muzeju krapinskih neandertalaca.

U organizaciju su uključeni Galerija grada Krapine, odnosno Pučko otvoreno učilišta Krapina, Muzej oltimera Presečki i Muzej krapinskih neandertalaca.

Ravnateljica POU Krapina, Grozdana Pavlović podsjetila je na ovogodišnju temu Noći muzeja:
-S obzirom na to da se ove godine radi o temi jubileja, mi smo odlučili posvetiti ovu Noć muzeja jubileju 55. festivalu kajkavskih popevki koji će se održati u rujnu ove godine. Još jedan razlog zašto smo se odlučili za ovu temu je donacija Dubravka Sopeka koji je Gradu Krapini donirao bogatu zbirku svih nosača zvuka Krapinskog festivala od 1966. godine, od kada se Festival održava. Tu je komplet svih ploča, kazeta i CD-a s krapinskog festivala. Poklon su i sve koncerte popevke koje su izvedene na večerima Popevke za navek, večeri Arsena Dedića, Drage Britvića iz 1984. godine te koncert Zbora HRT-a pod vodstvom maestra Igora Kuljerića koji je izveo 14 pjesama s krapinskog festivala u jednoj posebnoj obradi – istaknula je Pavlović dodavši da će nakon službenog dijela otvorenja izložbe, u 21 sat, početi koncert kajkavskih popevki s proteklih festivala, povodom ovogodišnjem jubilarnog 55. festivala.

Muzej neandertalaca u nacionalnu će se manifestaciju Noć muzeja uključiti jubilarni 10. put, po prvi put na dvije lokacije, najavio je voditelj Muzeja, Jurica Sabol.
-U Krapinskom muzeju od 18 sve do 1 sat iza ponoći bit će besplatan ulaz za sve posjetitelje. U atriju Muzeja bit će organizirana izložba koja se zove „Ljepota otkrića”, a riječ je o 80-ak impresivnih fotografija koje su nastale u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i predstavljaju rezultate tih projekata. Kroz cijelu večer će udruga Krapinski neandertalci, Pleme špiljskog medvjeda, animirati posjetitelje koji će se moći s njima fotografirati. Organizirat ćemo i prigodnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija – kazao je Sabol, naglasivši da će u 18 sati izložba Krapinski pračovjek biti otvorena i u Karlovcu, u slatkovodnom akvariju Aquatica.
-Turneja s krapinskim pračovjekom koja je započela prošle godine u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik nastavak je izvrsne promocije Muzeja i nalazišta Hušnjakovo i svojevrsna uvertira u 27. veljače, kada ćemo proslaviti 10. rođendan Muzeja i dočekati milijuntog posjetitelja – rekao je voditelj Muzeja.

I ove će godine posebnu čar manifestaciji Noć muzeja dati Muzej oldtimera Presečki koji će organizirati prijevoz autobusom između dva muzeja.
-Jedna linija će ići po Selskoj cesti, s velikim autobusom oldtimerom, a druga će ići kroz grad, tako da možemo ujedno posjetiti i Galeriju. Riječ je o autobusu iz 1948. godine koji je vrlo interesantan svima, a posebno najmlađima. Vozit ćemo svaki sat ili čak i češće, prema potrebi – istaknuo je Antun Presečki, uz napomenu da će pripremiti i okrjepu za posjetitelje.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je istaknuo da je Krapina jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, osim onih najvećih, u kojem se manifestacija Noć muzeja održava na tri lokacije.
-Vidi se dobra sinergija između privatnog sektora, Gradske galerije i nacionalnog sektora, s obzirom na to da je Muzej krapinskih neandertalaca u sastavu muzeja Hrvatskog zagorja koji su pod ingerencijom Ministarstva kulture. Ovo je dobar spoj i dobra suradnja koja se i dalje razvija na dobrobit cijelog grada Krapine – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

m.sopek i a. kučić/sjever.hr

27.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.