Now Reading:
Ni župan Kolar ni ministrica Bedeković ne smatraju se odgovornim za tragediju u domu “Zelena oaza” u Andraševcu
Full Article 3 minutes read

Ni župan Kolar ni ministrica Bedeković ne smatraju se odgovornim za tragediju u domu “Zelena oaza” u Andraševcu

Tko je odgovoran za tragediju u Andraševcu, požar u staračkom domu u kojem je poginulo šestero nemoćnih, nepokretnih umirovljenika, štićenika obiteljskog doma za starije i nemoćne? Mnogi se ovih dana pitaju gdje je bio nadzor, ali i zašto se na smještaj u županijskim domovima čeka i do deset godina – prenosi Net.hr.

U raspravi u emisiji Otvoreno HRT-a sudjelovali su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić i vlasnik sanatorija za starije i nemoćne Pavo Ćorluka.

Ministrica, koja je već kazala kako smatra da ne treba dati ostavku zbog tragedije, iako je nakon što je zasjela u Vladu odbila prijedlog umirovoljenika koji su tražili bolje kontrole zbog ‘pojedinaca željnih brze zarade’.

U domu u kojem je u požaru poginulo šestero štićenika nije bilo dozvole, radilo se s previše ljudi, a s njima nitko u vrijeme izbijanja požara nije bio.

“Svaki vlasnik ovakvog tipa doma mora voditi računa o poštivanju zakonskih propisa”, rekla je ministrica Vesna Bedeković.

Na pitanje tko je odgovoran kazala je kako županija izdaje dozvolu za rad, kojeg je nakon toga potrebno nadzirati. To je pak posao ministarstva.

“Ministarstvo obavlja nadzor na temelju godišnjeg plana. Ministarstvo obavlja redovite, izvanredne i kontrolne nadzore, u pravilu Ministarstvo na izvanredne nadzore ide prema dojavi o nekakvim nepravilnostima”, rekla je ministrica koja se ne osjeća odgovornom i ne misli dati ostavku.

“Rješenje je rad na kontinuiranom poboljšanju sustava. Šaljemo stalno inspekcije. Trenutačno imamo desetero inspektora za cijelu državu. Imali smo ukupno oko 700 svih pružatelja usluga. S tim da smo 2016. imali petero, kasnije smo povećali na 10. I ovo je nedovoljan broj”, kazala je Bedeković.

Na isto pitanje župan Kolar je odgovorio rekavši kako su ovlasti vrlo jasno definirane te da nikada ne bježi od posla i odgovornosti, ali ne može preuzeti odgovornost za nešto za što nema ovlasti.

bede“Ovdje je vrlo jasno da mi na temelju zahtjeva budućeg obiteljskog doma formiramo komisiju koja izlazi na teren, ona vidi postoje li uvjeti za otvaranje doma, mi izdajemo rješenje o uvjetima. Stranka s tim minimalnim uvjetima odlazi u ministarstvo demografije i tamo se upisuje u upisnik korisnika. U tom trenutku svaka naša nadležnost prestaje”, rekao je Kolar. Više čitajte na https://net.hr/danas/hrvatska/ni-zupan-ni-ministrica-nitko-ne-bi-dao-ostavku-a-lora-vidovic-u-otvorenom-tvrdi-ovo-je-bila-tempirana-bomba-i-tog-ima-jos-puno/

www.sjever.hr/Net.hr 16.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.