Now Reading:
Učenici Gospodarske škole Varaždin pripremili brojne delicije od zelja
Full Article 2 minutes read

Učenici Gospodarske škole Varaždin pripremili brojne delicije od zelja

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare i ove su godine tradicionalno spremili jela od varaždinskog zelja. Na ponudi su se našli sekeli gulaš, zapečeni restani krumpir, krpice sa zeljem, široki rezani sa zeljem, hajdina kaša za zeljem, štrukli sa zeljem i sirom te kruh sa zeljem.
Natalija Martinčević, savjetnica župana Varaždinske županije, naglasila je kako je ovo još jedna od manifestacija koje su pokrenuti u ovom mandatu.

-Posebno se veselim da danas povezujemo naše vrhunsko i europskom oznakom izvornosti zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne ruke naših kuhara iz Gospodarske škole. Mi zaista na ovaj način želimo pokazati koliko je naše varaždinsko zelje jedna visoko kvalitetna, vrijedna, važna i zdrava namirnica, što potvrđuje i istraživanje na zagrebačkom tržištu gdje je 40% ispitanika proglasilo upravo varaždinsko kiselo zelje najboljim zeljem – rekla je Martinčević.

Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak istaknula je kako su kuhari dosta traženi na tržištu.

-Posebno su traženi naši kuhari koji imaju svjetske, europske i državne medalje. U zadnje vrijeme i učenici sa sve višim prosjekom ocjena dolaze i upisuju zanimanje kuhar. Upisujemo samo jedan razred jer nam nedostaje kuharski praktikum – rekla je ravnateljica.

Varaždinsko zelje donirao je OPG Cafuk na čelu s Marijom Cafuk, čuvaricom sjemena Varaždinskog zelja.

-Ovo je već četvrta godina da organiziramo ovu akciju, da približimo varaždinsko zelje našim učenicima i školama. Interesantno nam je jer ovdje postoje i kuhari koji se tako upoznaju s namirnicom varaždinsko zelje – istaknula je Marija Cafuk.

Za ovu ukusnu hranu zaslužne su vrijedne ruke učenika kuhara Gospodarske škole na čelu s nastavnicom kuharstva Nevenkom Bosilj.

-Jako smo zadovoljni s našim učenicima koji ostvaruju jako dobre rezultate na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i šire. Članovi su Hrvatskog kulinarskog saveza i trenutno se pripremaju za Kuharsku olimpijadu za Stuttgartu.

Budući kuhar Mateo Dvorski dodao je kako jela koja su pripremali nisu zahtjevna jer ih je profesorica Bosilj jako dobro naučila tako da mogu pripremiti razna jela.

m.furlan/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.