Now Reading:
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA: Održan završni koncert 26. Zimske škole folklora
Full Article 3 minutes read

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA: Održan završni koncert 26. Zimske škole folklora

zimska škola folklora kckzz

U nedjelju, 12. siječnja u novouređenoj dvorani Domoljub održan je svečani koncert polaznika 26. Zimske škole folklora, koja se od 3. do 12. siječnja održavala u Koprivnici. Škola je po peti puta organizirana u Koprivničko-križevačkoj županiji, a ove je godine okupila preko 120 sudionika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i daleke Argentine te iz raznih krajeva Hrvatske, koji su stečeno znanje i umijeće iz područja hrvatske tradicijske umjetnosti, pjesmom i plesom prikazali brojnoj publici.

Svečanom koncertu prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, dok su ispred Grada Koprivnice svečanosti nazočili zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal.

Zamjenik Ljubić se na početku prigodnim riječima obratio prisutnima naglasivši kako je velika čast što je Zimska škola folklora već pet godina svoj dom pronašla u Koprivničko-križevačkoj županiji.

„Čestitam vodstvu Škole i svim sudionicima koji su boravili u proteklih desetak dana u našoj županiji te vjerujem kako je program koji su pripremili vrsni stručnjaci, oplemenio znanje o hrvatskoj kulturnoj baštini. Ovo je način na koji se čuva hrvatski identitet u dalekim zemljama te kulturna poveznica naših iseljenika s domovinom pa možemo biti ponosni što je Škola i ove godine okupila velik broj polaznika koji će se svojim kućama vratiti punih srca“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Čestitkama na organizaciji priključili su se i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal te ispred organizatora, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

Nakon pozdravnih govora održan je kulturno umjetnički program pod vodstvom programskog voditelja škole, etnologa i polonista Andrije Ivančana, a posjetitelji su uživali u pjesmi, plesu i glazbi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje, Vinkovaca i Srijema te plesovima Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini.

Zimska škola folklora održana je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a i ove godine je uz stručnjake za područje hrvatske tradicijske umjetnosti, okupila  članove  KUD-ova iz Hrvatske među kojima je i velik broj polaznika iz Udruga, članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko –križevačke županije.

www.djever.hr/kckzz.hr 14.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.