Now Reading:
GRIPA PRIJETI SJEVERU HRVATSKE: Krapinsko-zagorska županija treća u Hrvatskoj po broju oboljelih
Full Article 2 minutes read

GRIPA PRIJETI SJEVERU HRVATSKE: Krapinsko-zagorska županija treća u Hrvatskoj po broju oboljelih

Jedna je osoba preminula od gripe. U Hrvatskoj je do sada registrirano 878 oboljelih, a najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije. Vrhunac ove zarazne bolesti tek se očekuje.

Nakon Krapinsko-zagorske županije slijedi Splitsko-dalmatinska, a potom Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija. Što se tiče Međimurske županije ona je među županijama sa manje slučajeva oboljevanja od gripe.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi. Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja. Cjepiva ima po pojedinim ordinacijama obiteljske medicine. Samo u prosincu, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Doktor Fran Mihaljević, hospitalizirano je 35 ljudi, javlja RTL. Oni su sada stabilno, ali novi slučajevi stižu. Najmlađi hospitalizirani pacijent ima tek 6 mjeseci.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A (99%), i to podtip A/H1N1/pdm09 (96%), dok je u manjem udjelu (4%) detektiran podtip A/H3N2.

www.sjever.hr/HZJZ/RTL 04.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.