Now Reading:
UDVDR Ivanec: 2019. je godina najvećih projekata, u sljedećoj su prioritet promocija filma „Zaboravljena mladost“, predavanja u školama…
Full Article 5 minutes read

UDVDR Ivanec: 2019. je godina najvećih projekata, u sljedećoj su prioritet promocija filma „Zaboravljena mladost“, predavanja u školama…

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održala je svoj redovni, 5. Izvještajno-izborni sabor, kojem je u Ribičkom domu u Ivancu nazočilo 29 delegata.

U prvom dijelu Sabora, nakon izbora Radnog predsjedništva na čelu sa Željkom Đurinom, te Verifikacijske komisije, podnesena su Izvješća o radu Središnjeg i Nadzornog odbora, te Suda časti.
U godišnjem izvješću izdvojene su brojne aktivnosti koje UDVDR Ogranak Ivanec provodi samostalno ili u suradnji s braniteljskim i ostalim udrugama, poput Sportskih susreta, obilježavanja sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje, kao i državnih blagdana, važnih datuma vezanih uz događanja u Domovinskom ratu, s posebnim naglaskom na „6. Dane sjećanja na Vukovar“, koji su okončani nedavnim posjetom Mjestima sjećanja u Vukovaru, te obližnjem Aljmašu.

Glavni projekti u 2019. bili u bila su predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, održana tijekom godine u sedam škola Varaždinske županije, te snimanje kadrova za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, koje je okončano ovih dana.
Također, zahvaljujući suradnji s Podružnicom Varaždinske županije, te Središnjicom UDVDR RH u Zagrebu, dodijeljeno je prijenosno računalo studentici iz Klenovnika, kćerki hrvatskog branitelja, peto u posljednje četiri godine dodijeljeno na području djelovanja Ogranka.
Od braniteljskih udruga istaknuta je odlična suradnja s HVIDR-om Ivanec na gotovo svim projektima, kao i s udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava na onima koji se provode na području Grada Lepoglave.
Također, nastavljena je kvalitetna suradnja s Udrugom tjelesnih invalida ILO Ivanec, Udrugom građana Prigorec, Planinarskim klubom Ivanec, DVD-om Gačice, te Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, a započela sa Pčelarskom udrugom Čmalico iz Bednje.
Nadalje, istaknuto je kako je poboljšan ugovor s Adria Oil, te sada članovi imaju 10 lipa popusta po litri goriva, a jako dobro funkcionira i suradnja s Očnim centrom Ivanec, gdje je 30-ak članova Udruge i njihovih bližnjih koristilo popuste kod kupovien pomagala za vid.
Najviše se, i to u kontinuitetu, radilo na promicanju istine o Domovinskom ratu, a nije izostao angažman na prevenciji zdravlja i zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja.

Velikom obimu provedenih aktivnosti, koje UDVDR Ogranak Ivanec svrstavaju u sam vrh među udrugama na gradskom području, pa i šire, financijski su najviše pridonijeli članovi najužeg vodstva, izdvajajući vlastita sredstva, kao članovi Udruge, koji su uplatili 155 članarina.
Ove su se godine značajno povećali prihodi od Ministarstva hrvatskih branitelja, zatim od sponzora i donatora, te Grada Lepoglave i Varaždinske županije, dok je sufinanciranje projekata od Grada Ivanca ostalo na lanjskoj financijskoj razini.
Izvješće o radu i Financijsko izvješće, jednako kao i ona Nadzornog odbora i Suda časti, u kojima nisu utvrđene nepravilnosti, jednoglasno su prihvaćena.

Nakon razrješnice dosadašnjem vodstvu Ogranka, prišlo se izboru onog za period od 2019.-2023., te je tako potporu za još jedan predsjednički mandat dobio Ljudvek Cikač, za njegovog zamjenika opet je izabran Željko Đurin, dok je novi potpredsjednik Zvonko Galić.
U Središnji odbor izabrani su Dražen Geček, Damir Kraš, Martin Lukavski, Ivica Rudnički, Marijan Vusić, Slavko Švetak, Zvonimir Grđan, Vladimir Friščić, Danijel Posavec i Dražen Bregović.
Članovi Nadzornog odbora bit će Mario Pahić, Ivan Mešnjak, Mladen Piskač, a Suda časti Vinko Marković, Josip Hojsak i Milan Ribić.
Zahvaljujući se u ime svih izabranih na povjerenju, novi/stari predsjednik Cikač istaknuo je da je kod pristanka na još jedan mandat ključnu ulogu imalo zajedništvo koje vlada među vodstvom, sinergija s članstvom, te jednoglasna odluka da se završi monumentalni projekt Ogranka, dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, kao i nastavak provođenja predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

U planu i programu rada kao glavne aktivnosti istaknute su spomenuta dva projekta, kao i obilježavanje sjećanja na poginule kolege, kao i sudjelovanje na športskim susretima, prevencija zdravlja članova i ostali koji se provode niz godina.
U svezi s time, zamoljeni su predstavnici udruga s kojima se radi na brojnim projektima da ove godinu daju još veći angažman, jer će u Ogranku fokus biti na Dokumentarnom filmu i školskim predavanjima, te će za ostalo biti na raspolaganju manje vremena.
Projekti će se, kao i ove godine, velikim dijelom financirati iz osobnih sredstava članova šireg vodstva Ogranka, potom od članarina, a očekuje se pomoć od Ministarstva hrvatskih branitelja, Gradova Ivanca i Lepoglave, Varaždinske županije, te od sponzora i donatora.
Nakon kraće rasprave, Plan i program rada i Financijski plan za 2019. godinu su prihvaćeni, te je Sabor nastavljen dijelom u kojem su za doprinos u radu udruge

Zahvalnice uručene Mariu Pahiću, Marijanu Vusiću, Zvonku Galiću, Draženu Bregoviću, Danijelu Posavcu i Vladimiru Friščiću.
U obraćanju gostiju, predsjednik UDVDR RH Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić pohvalio je rad Ogranka, što se najviše očituje po broju provedenih projekata, pohvalno su se o suradnji izrazili i Tihomir Buden iz UDVDR Ogranak Maruševec, koji je uz ostalo rekao kako su Maruševcu kod njegova ‘preuzimanje’ udruge veliku pomoć pružili upravo iz Ogranka Ivanec, posebno predsjednik i tajnik, a suradnju na provedbi zajedničkih projekata potvrdio je i Dražen Husnjak, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Suradnju s UDVDR Ogranak Ivanec kao odličnom ocijenili su i Juraj Putarek iz Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec i Franjo Piskač iz DVD-a Gačice, koji su najavili njezin nastavak, te potvrdili pojačani angažman na provedbi zajedničkih projekata, kako bi veteranima i dragovoljcima omogućili veći angžaman na dva ključna projekta.
Predsjednik HVIDR-e Ivanec Vjekoslav Špac također je biranim riječima govorio o suradnji s ivanečkim dragovoljcima i veteranima, s kojima udruga kojoj je on na čelu surađuje na desetak projekata, uz ostalo i na snimanju dokumentarnog filma „Zaboravljena mmladost“, kao i na sklopu školskih predavanja.
Nakon službenog dijela, okupljeni su nastavili druženje u neformalnom tonu.

www.sjever.hr

29.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.