Now Reading:
Hoće li 2020. biti zadnja koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije?
Full Article 2 minutes read

Hoće li 2020. biti zadnja koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije?

Udruga Prijatelji životinja za zabranu petardi tijekom cijele godine dobila je podršku pet ministarstava

Za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede. A tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova, navodi Večernji list..
U MUP-u kažu da su zaprimili zahtjeve udruge Prijatelji životinja oko inicijative za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava, s naglaskom na potpunu zabranu uporabe petarda te navode da to, sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredbi i da će rješenje biti vidljivo sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije u Hrvatskoj se mogu upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja, no njihova prodaja dopuštena je od 15. prosinca, dakle 12 dana prije. No, mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa je tako, primjerice, u Zagrebu već 15. prosinca odjekivala pucnjava razne pirotehnike.
A u MUP-u kažu da je prodaja pirotehničkih sredstava dopuštena 12 dana prije nego što je dopuštena njihova upotreba kako bi se izbjegle gužve u dućanima u kojima se ta sredstva prodaju.

Što se pak tiče nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, navode da su lani utvrđena 24 prekršaja, radi čega je prijavljeno 29 osoba, od čega četiri maloljetne i 25 punoljetnih. U sezoni 2017./2018. zabilježena su 23 prekršaja i prijavljeno je 26 osoba, od čega sedam maloljetnih i 19 punoljetnih.
MUP svake godine provodi akciju Mir i dobro, i to od 13. prosinca do 8. siječnja, s ciljem smanjenja broja ozljeda od rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom prošlogodišnje akcije od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, donosi Večernji list.

www.sjever.hr/vecernjilist

29.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.