Now Reading:
Međimurje napredovalo, Zagorje i Varaždinska županija zadržali pozicije….
Full Article 2 minutes read

Međimurje napredovalo, Zagorje i Varaždinska županija zadržali pozicije….

prelog

Analiza Hrvatske gospodarske komore otkriva porazne pokazatelje hrvatske politike regionalnog razvoja. O tome najbolje svjedoče razlike između najbogatijih i najsiromašnijih krajeva Hrvatske, ali i položaj hrvatskih regija na europskoj razini – donosi T portal.

Regionalne razlike u razvijenosti izrazito su velike, osobito ako se uzme u obzir relativno mala površina zemlje, ističe se u analizi. Grad Zagreb je, kao najrazvijenija hrvatska županija, u 2016. godini imao 3,1 puta veći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u odnosu na najmanje razvijene, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Analiza pokazuje da je većina hrvatskih regija nazadovala u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. Pritom su najveći pad indeksa razvijenosti pretrpjele Virovitičko-podravska, Ličko-senjska i Zadarska županija.

Pozitivan pomak ostvarile su samo dvije županije – Međimurska i Šibensko-kninska – dok su istu razinu razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a zadržale Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija.

www.sjever.hr/T portal 24.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.